Второкласник от Средно училище с изучаване на чужди езици в

...
Второкласник от Средно училище с изучаване на чужди езици в
Коментари Харесай

В Благоевград: Установиха второкласник с коклюш в СУИЧЕ, РЗИ с предписание, съучениците му изолирани

Второкласник от Средно учебно заведение с проучване на непознати езици в Благоевград / СУИЧЕ/ е диагностициран с коклюш, това научи Struma. com . Детето е изолирано, както и съучениците му, конкактували с него. Вчера РЗИ е направила наставление до учебното заведение.

Контактните възпитаници няма да бъдат върнати вкъщи, ще не престават да посещават учебно заведение, тъй като при коклюша не се планува карантиниране, по този начин както беше при коронавирус пандемията, само че децата ще бъдат следени прецизно от медицински лица в границите на 2 седмици. Според наредбите - болните от коклюш не подлежат на наложителна карантина, а на самоизолация до излекуване.

Вчера в РУО е постъпил сигнал за дете с коклюш в учебно заведение в Разлог , само че от РЗИ нямат попадена информация, през днешния ден казусът се ревизира.

Припомняме, че коклюшът е новата опасност за децата.Болните се усилват. Над 280 са доказаните случаи в центъра по заразни и паразитни заболявания. В София - единствено за седмица са 75. Заразата доближава и до от ден на ден учебни заведения.

До момента случаи на коклюш са регистрирани в 45 учебни заведения в страната в общо 56 паралелки, сочат данните на здравното министерство. На този стадий специфични ограничения в тях и в детските градини и ясли не се плануват.

От началото на годината досега в област Благоевград са регистрирани 7 случая на коклюш при деца, които към този момент са излекувани.

Обикновено признаците се появяват 7 до 10 дни след заразяването, само че това може да стане и след 21 дни:

Първоначално признаците наподобяват елементарна простуда (кихане, течащ нос, едва нараснала температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многочислени краткотрайни изкашляния, последвани от характерен инспираторен тон – реприз. Пристъпите постоянно водят до изхрачване на транспарантна течност, последвано от повръщане. В началото признаците настъпват нощем, след това се усилват денем и могат да продължат до един или два месеца.

При дребни бебета е допустимо да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от къси интервали на прекъсване на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а положението на детето последователно се усъвършенства (което може да отнеме до три месеца).

При юноши, възрастни и деца, които са отчасти ваксинирани, болестта минава по-леко и с разлика в признаците. При тези групи и при доста дребни бебета диагностицирането на заболяването е по-трудно.

П. Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР