Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети ще се

...
Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети ще се
Коментари Харесай

Зрелостниците се явяват на втора матура

Вторият наложителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети ще се състои през днешния ден. Изпитът стартира в 8:30 ч.

Матурата е по профилиращ предмет, който се учи в 11-и и 12-и клас. Предметите, от които избират зрелостниците са общо 18, само че изпитите ще са 27, защото някои непознати езици се поставят на три равнища.

На вторите наложителни държавни изпити се чака да се явят близо 49 000 зрелостници, сочат данни на Министерството образованието и науката от март тази година. 

За втората наложителна матура по профилиращ предмет заявки са подали над 25 000 зрелостници, а за изпита по специалност предпочитание са декларирали повече от 23 000. И тази година най-вече от приключилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по британски език, като втора наложителна матура. Желание да се явят на държавен зрелостен изпит по биология и здравно обучение са декларирали 2628 зрелостници, по география и стопанска система - 2588, по математика - 1732, а философия са избрали 1483.

Вместо втора наложителна матура, завършващите професионално обучение и образование поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. Над 11 500 от тях ще пазят дипломен план, а близо 12 000 ще се явят на изпити по специалността, включващи теоретична и практическа част.

На 19 май се състоя държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). На него бяха позволени да се явят общо 47 650 зрелостници. Явиха се обаче 45 889 от тях, което е 96,3 % от общия брой на позволените. " Пътят на посвещаването в любовта " беше тематиката, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху " Посвещение " на поетесата Петя Дубарова на матурата по български език и литература на 19 май. Втората опция беше есе на тематика " Живот в мрежата ". Тестът по БЕЛ се състоеше от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и две с уголемен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включваше писането на есе или на интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях имаше две обособени тематики.

По време на изпитната сесия май-юни Министерството на образованието и науката ще провежда общо 83 изпита. Тук се включват първата, втората, спомагателните матури (включително изпитите по другите равнища на непознат език), както и изпитите за валидирането на умения.

Близо 600 учители и академични преподаватели от цялата страна ще правят оценка в електронна среда изпитните работи от актуалната сесия на държавните зрелостни изпити.

Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши учебни заведения за академичната 2023/2024 гoдина, заяви през февруари пресцентърът на МОН.

В множеството от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това показваше информацията, предоставена на МОН от 51 висши учебни заведения в България.

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във образуването на бала. Това са Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ), Театралният лицей " Любен Гройс " в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ", само че при други държавният зрелостен изпит по професионална подготовка, положен в музикално учебно заведение, ще се признава и за приемен.

В четири висши учебни заведения няма да има кандидатстудентски изпити и приемът в тях ще става единствено с оценки от матура и дипломата за приблизително обучение. Това са Националната спортна академия " Васил Левски ", Минно-геоложкият университет " Св. Иван Рилски " в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси в столицата.

Софийският университет " Св. Климент Охридски " ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски стратегии.

В някои от висшите учебни заведения в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от държавните зрелостни изпити. Така е в медицинските университети, където още от предходната образователна година, с изключение на резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР