Вторият мандат беше върнат на президента Румен Радев. Предстои той

...
Вторият мандат беше върнат на президента Румен Радев. Предстои той
Коментари Харесай

Политолози: Вървим към предсрочни избори, всичко е в ръцете на ИТН,

 Вторият мандат беше върнат на президента Румен Радев. Предстои той да връчи третия на определена от него политическа мощ. Вървим ли устремено към предварителни избори?

" Всичко зависи от диалозите с " ИТН ". Виждаме, че там текат някакви процеси. Усещането е, че се образуват разнообразни позиции и групи. Няма чувство за цялостна сплотеност и само от постовете на Трифонов съдим за това, което се случва. Това е единственият късмет през тази седмица, тъй като аритметиката не излиза другояче. От " партиите на митинга " зависи през тази седмица дали ще успят да се договорят и да получат някакъв тип поддръжка от Има Такъв Народ ", заяви политологът доцент Татяна Буруджиева в студиото на " България сутри ".

" Българският парламентаризъм е в деяние. Безумието ражда някакъв тип интерес в българската политика, тъй като до този миг всичко беше ясно, в този момент - нищо не е. Няма да има кабинет - ще отидем към предварителни избори, в случай че Трифонов не се отметне по някакъв метод ", посочи политологът Слави Василев.

Доц. Буруджиева посочи, че при една догадка за предстоящ кабинет обстановката е комплицирана, защото партиите са дребни и нежни, и е мъчно да приказваме за нещо, което може да действа.

" Толкова са дребни партиите, които ще образуват този предполагаем кабинет, че тази препирня кой е виновен за другите неща ще пречи вместо да оказва помощ. Отговорността за съставянето на кабинета ги раздели. Отговорността за действието на Народно събрание ги раздели. Цял месец те въобще не потеглиха към сформиране на комисии ", добави тя.

А по отношение на това на кого президентът ще връчи третия мандат, Василев посочи пред Bulgaria ON AIR:

" Логиката сочи, че Българска социалистическа партия ще е получателят на един подобен мандат. Президентът сподели, че нищо въпреки всичко не е решено. " Партиите на митинга " не знаят какво се случва. Навлезли сме в интервал на непрекъснат избирателен цикъл ", посочи той.

По думите му партиите гледат освен да се покажат като виновни пред техните гласоподаватели и пред българския народ, че са подготвени да вземат участие във образуването на власт, само че в това време да си пазят гърба от консенсуса.

" Ако отидем към предварителни избори и в случай че гласоподавателите се оттеглен от Има Такъв Народ, бихме могли да имаме по-различна настройка. Голямото резюме е, че след отдръпването на Борисов парламентаризмът не може да роди консенсус, тъй като българският политически живот, както и жителите, са фрагментирани в решенията си. Навлизаме в един интервал на относителна неустойчивост ", разяснява Слави Василев.

Доц. Буруджиева се съгласи, че влизаме в неустойчивост и че идващите избори няма да родят нещо по-различно.

" Въпросът за властта остава отворен. Докато партиите не осъзнаят, че гласоподавателите се интересуват от тях по време на избори, от позиция на разликата, само че когато са в Народното събрание, те се интересуват от опцията им да работят дружно ", добави тя.

Политолозите са на мнение, че президентът е в доста тежка обстановка, защото " партиите на митинга " слагат пред него редица условия.

" Неуспехите са доста, всички партии по тази причина са в режим на взаимно обвинение. За Има Такъв Народ всички партии на митинга са предатели, за Българска социалистическа партия са недиалогични ", акцентира Василев.

" Не е казусът в това, че има неточности и не знаят от кое място да стартират партиите. Големият проблем е, че партиите са прекомерно дребни, нежни. Проблемът на партиите е, че тях ги е боязън да поемат риска да сгрешат, тъй като една неточност за тях ще е съдбовна ", разяснява доцент Буруджиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР