Вторият ден от Страстната седмица се отбелязва като Велики вторник

...
Вторият ден от Страстната седмица се отбелязва като Велики вторник
Коментари Харесай

На Велики вторник водата има пречистваща сила

Вторият ден от Страстната седмица се отбелязва като Велики вторник и съгласно православния канон през днешния ден е ден за примирение и поуки. На този ден водата има пречистваща мощ.

На Велики вторник се отслужва литургията Последование на Жениха и се пеят псалми за благосклонност.

Според Новия завет, откакто влиза в Йерусалим, Исус Христос проповядва в храма и споделя притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господ.

Синът Божи прави и пророчества за бъдещето на Йерусалим.

В словото си той предвещава опожаряването и разрушаването на Йерусалим от римските легиони.

В притчата за десетте девици се споделя за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите носели светилници и заветен елей, а неразумните – единствено чисти светилници.

Светилниците символизирали телата, а елеят – милостта. На старогръцки думата благосклонност се произнася като елей. Според остарял еврейски бит девойките е трябвало да вървят с фенери в ръце и да осветяват пътя, с който младенецът щял да стигне до техния дом.

За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има задоволително масло. Затова девойките били длъжни да подготвят съдинки с елей и понякога да поливат във фенера, с цел да не угасне.

 Велики вторник

Половината от девиците прозорливо пазели своя елей, до момента в който другите постъпили безразсъдно и бързо го привършили. Така светлината на фенерите им угаснала на половината път.

На тях не им останало нищо друго, с изключение на да изтичат при търговците за масло. Когато пристигнали в дома на младоженеца, фенерите им още веднъж светели блестящо, само че към този момент било късно. Празникът бил в разгара си, а вратата останала затворена за тях.

Поуката от притчата е, че би трябвало да живеем в единодушие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да бъдем духовно действени и будни, виновни и прозорливи, следвайки пътя на християнските полезности.

На днешния ден се чете и притчата за гениите, която приканва да се трудим и да усъвършенстваме дарбите, с които Бог ни е дарил.

По остарял традиции на днешния ден неомъжените девойки вършат обред с мълчана вода. Смята се, че през днешния ден водата има пречистваща мощ и по тази причина още от изгрев слънце дамите носят вода от извора до дома си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР