Вторичният пик на четвъртата вълната от COVID-19 е бил през

...
Вторичният пик на четвъртата вълната от COVID-19 е бил през
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов бие камбаната: Ако изглупеем, втората половина на ноември няма да е весела! За Коледа на трапезата ще е това, което си сготвим

Вторичният пик на четвъртата вълната от COVID-19 е бил през октомври. Това написа във Facebook математикът проф. Николай Витанов. „ Намираме се в Долината на рева - доста нови случаи, висока смъртност. В средата на седмицата сред 14-ти и 21-ви смъртността и броят дейни случаи ще доближат местни пикови стойности и се чака бавно да стартират да понижават (вторниците не ги броим). Много е значимо това понижаване като стартира, да не стопира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници”, предвижда математикът.

Но предизвести: „ Ако изглупеем да тръгнем отново нагоре по стълбата на увеличение на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е радостен. Пиша ви по кое време се чака да се обърне наклонността към натоварване на здравната система, оттова нанатък каквото сготвите, това и ще имате на трапезата за Коледа като резултати от пандемията”.
свързани новини17124на 03.11.2021
По думите му положителните вести не престават. Базовото репродуктивно число към този момент пети ден е под 1.3. Тази заран е 1.199. Обхватът на болестта се уголемява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, само че ще устиска, счита още Витанов. “Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е различен въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях”, безапелационен е той.

Според прогнозите на дейните случаи се чака да трансферират 110 000 и да тръгнат към 115 000. “За хората на първа линия и шефовете на лечебни заведения - ориентировъчното число за оптималното натоварване на здравната система във връзка с дейни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са към 108 000 – още към 20% нагоре от това, което имате”, написа още той.

По думите му друга положителна вест е, че знаците, характеризиращи разпространяването на болестта са спрели да порастват - “замръзнаха на място, този за София-град дори падна и то не малко, което е добра вест. Стойностите обаче са си високи, което демонстрира, че новите случаи няма да намалеят внезапно. Но няма да станат и 20 000 дневно, за задачата знаците би трябвало да тръгнат внезапно нагоре, а те не го вършат. С две думи - експоненциалният напредък завърши - мечката заспа и в случай че не я дърпаме за опашката, ще си спи”.

“Ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем и без цялостен локдаун”, счита Витанов.

Проф. проучва и картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. “Ситуацията си остава комплицирана - 27 области се чака да са на равнище 4, през тази вълна Кърджали ще е зарязан от общата танденция както беше Видин при предходната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е развой с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там потеглиха на зле и още не може да се оправят)”, напомня математикът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР