Втори сме след Румъния по брой загиналиУмни технологии свалят разходите

...
Втори сме след Румъния по брой загиналиУмни технологии свалят разходите
Коментари Харесай

Нужни са 10,5 млрд. лв. за пътна безопасност

Втори сме след Румъния по брой починали


Умни технологии смъкват разноските за поддръжка с 30%


Близо 10,5 милиарда лева са нужни с цел да се трансфорат всичките автомагистрали и пътища от първи до трети клас в изцяло безвредни. Това съобщи ръководителят на Българска браншова асоциация “Пътна Безопасност ” инж. Николай Иванов.

Сумата е нужна, с цел да се подобрят настилката и геометричните индикатори на пътищата, да се обезопасят мантинелите, пътните знаци, стълбовете и дърветата край пътя. От години у нас секторът на пътната сигурност се недофинансира и това, наред с превишената скорост, са измежду главните аргументи страната ни да е на второ място в Европа по брой починали на пътя на 1 млн. поданици. Преди нас е единствено Румъния. У нас гибелта си в автомобила или на пешеходната пътека през 2017 година са намерили 96 души на 1 млн. души от популацията, а в Западна Европа произшествия с съдбовен край се случват на 30-40 души на 1 млн. поданици.

Лошите пътища водят до огромни загуби за страната от неосъществен работен капацитет, лекуване на ранените и вреди по колите. Лошите пътища носят 19 пъти повече загуби на 1 км. от пътно-транспортни катастрофи от безвредните пътища.

С 30% могат да бъдат понижени разноските за поддържане на пътищата, в случай че бъде въведена Интегрирана осведомителна система за разбор и надзор. Чрез камери и умни технологии могат да се наблюдават пътищата, да се вършат разбори за секторите с доста катастрофи, да се наблюдават температурите и да се осведомят водачите за изискванията на шосето, изясни инж. Калин Калчев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР