Втори случай на неотчетен вот в Асеновград. За това сигнализира

...
Втори случай на неотчетен вот в Асеновград. За това сигнализира
Коментари Харесай

Втори случай на безследно изчезнал вот в Асеновград

Втори случай на неотчетен избор в Асеновград. За това алармира 28-годишната асеновградчанка Ваня Маркова, предава кореспондентът на .
След като прочела описа на Райна Георгиева, тя също проверила протокола, от изборна секция №18, в която е гласувала. Оказало се, че на преференцията за избрания човек и партия пишело „ 0 ”. Погледнала и в сумата на недействителните бюлетини, където било вписано същото число.
Ваня е просветен и образован човек, докторант по химия. Също както Райна Георгиева, изяснява изрично, че е не допустимо да е отбелязала различен номер. А в случай че беше излязла с химикала от квадратчето или пък друго - бюлетината й щеше да бъде в графата на недействителните гласове. Оказва се, че този избор е безследно липсващ.
Липсващи са и още два гласа на възрастно семейство от Асеновград. Те не пожелаха да бъдат споменавани с имена, само че със страдание обясниха, че дни след осъществяване на вота, са разбрали, че са позволили неточност при попълване на бюлетините и действително би следвало да им се водят невалидни.
За съответната партия обаче в същата секция №18 в протокола за избор на общински съвет не са вписани недействителни гласове. Така на процедура техният избор също е безследно липсващ. По своя случай Ваня Маркова към този момент уведомила с тъжба Общинската изборна комисия (ОИК) в Асеновград, както и Централната изборна комисия (ЦИК) в София, прилагайки протоколите сканирани в печатен и писмен тип. Тя упорства да бъде отворен чувалът с бюлетините и да се извърши броене в нейно наличие.
Предмомичето съобщи, че ще търси правата си до последната инстанция. В подготвеност е даже да сезира президента на България Румен Радев за протичащото се в Асеновград. Планира се още, дружно с Райна Георгиева и при положение на други пострадали, да бъде иницииран и квалифициран колективен иск, с цел да се обясни по правосъден ред истината за обстановката.
А ето по какъв начин ние можем да проверим дали нашият избор е регистриран, или не, и какъв е редът да сигнализираме при открита неправда.
1. Влизаме в уеб страницата на ОИК в съответния град.
2. Отиваме до секция „ Резултати ”. Натискаме върху нея и там ни излизат протоколите от всички секции по номера.
3. Търсим номера на изборната секция, в която сме дали своят вот, и натискаме върху цифрата й.
4. Появява се малко прозорче, което ни пита дали желаеме да проверим избора за кмет, или този, за общински съветници. В случая на Ваня и Райна става въпрос за преференциален избор, т.е. търсим – номер на съответен претендент за консултант.
5. Проверяваме числата, като откриваме, че в съответния проблем на избраните места е написано единствено „ 0 ”.
6. Разглеждаме и броят на недействителните бюлетини, който още веднъж ни показва, че няма такива от съответната партия.
Ето по този начин Ваня Маркова и Райна Георгиева разбрали, че гласът им е липсващ безследно.
А каква е процедурата, в случай че и вие откриете сходна неправда? Подава се тъжба до ОИК в съответната община с копие до ЦИК. В период до 24 часа локалната комисия следва да се произнесе с решение. Ако това не се случи, може да потърсите такова, точно от ЦИК. При вид, че и от там не извърнат внимание, идната стъпка е сигнал до президента Румен Радев, завеждане на дело в Административен съд и даже в Европейския съд по правата на индивида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР