Втори ден протести на енергетици и миньори. Недоволството на заетите

...
Втори ден протести на енергетици и миньори. Недоволството на заетите
Коментари Харесай

От двете страни на мантинелата: Какво си казаха министър и протестиращи

Втори ден митинги на енергетици и миньори. Недоволството на заетите в бранша продължава с блокади по съществени пътни артерии в страната. Затворени останаха и през днешния ден Автомагистрала " Тракия " при Стара Загора и Подбалканския път при Прохода на Републиката. Министърът на енергетиката опита да договаря с протестиращите, които го посрещнаха с крясъци " Оставка ".

На Автомагистрала " Тракия " протестиращите цяла нощ застъпваха на смени, безапелационни, че няма да се откажат.

" Този преход няма да се случи както го споделят и хвърлят подправени вести на хората в очите. Искат да вземат парите и да се затворят мощностите ", сподели Мартин Митев.

Днес в опит за разговор министърът на енергетиката насрочи среща в Топлоелектрическа централа Марица изток 2, само че протестиращите я бойкотираха. Пред представителите на националния протестен комитет недоволните енергетици повториха изискването си представители на ръководещите да дойдат при тях намясто.

" Ние желаеме оставка на държавното управление, нашите претенции се трансформираха. Ние желаеме самостоятелна енергетика т.е. никой да не ни предава. Искаме тука да дойдат и да си отдръпват в проекта. От тука няма да мръдне никой ", споделиха протестиращи.

Така на плануваната среща министър Румен Радев и неговият заместител Красимир Ненов разговаряха само с ръководителите на Топлоелектрическа централа Марица Изток и Мини Марица Изток. Радев посочи, че кабинетът прави всичко да се подсигурява и обезпечи сигурността на електроенергийна система и електроенергийно произвеждане за страната.

" Това, че сътрудниците са на открито и стачкуват не компрометира осъществяването на техните задания. Със сигурност всички сме на едно и също мнение, че работни места не би трябвало да бъдат губени. Изпратените проекти започват преговорния развой с Брюксел, а не го предопределят. Ето това е, което непрекъснато обяснявахме. Абсурдното в тази обстановка е, че ползата за работни места, интереса за сигурност, ползата за електропроизводство е наш общ интерес. Ние не сме от две страни на нещо ", сподели Румен Радев, министър на енергетиката.

Интересите на 6800-те чиновници ще са предпазени и след 2038 г, съобщи Илза Чинкова, изпълнителен шеф на

" Смятам, че ползите на чиновниците ни и в този момент са предпазени, и в бъдеще ще бъдат предпазени, като се подсигуряват техните работни места, като бъдат употребявани техните умения ", увери тя.

За да потвърди думите, че ползите на миньорите са предпазени министърът отиде при протестиращите край Стара Загора. По подигравка се оказа от другата страна на мантинелата. Хората го посрещнаха с крясъци " оставка ".

" Не ни спасявайте, апелирам ви. Ние се уморихме от това избавление, безусловно ни сложихте примката на врата, повече от това няма накъде. Това гражданско непокорство ще продължи ", сподели протестиращ.

" Тук идва помощта по териториалните проекти. Колеги, в случай че вие желаете да извършите опция в нещо, ще бъдете поощрени да извършите тази опция. Ето това е план, който си коства ", сподели енергийният министър.

Утре министър председателят Дянков е поканил протестиращите енергетици и другите синдикати, които ги съставляват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР