Втори ден продължава ефективната стачка в сферата на образованието в

...
Втори ден продължава ефективната стачка в сферата на образованието в
Коментари Харесай

Ефективната стачка в образованието в Република Северна Македония продължава

Втори ден продължава ефикасната стачка в областта на образованието в Република Северна Македония. Председателят на Независимия профсъюз за обучение, просвета и просвета (СОНК) Яким Неделков през Facebook профила си прикани всички стачкуващи да продължат до осъществяване на настояванията им за увеличение на работните заплати, „ а тези, които не стачкуват, да се вслушат в сърцето си “.

От своя страна от Министерството на труда и обществената политика осведомиха, че от общо 75 детски градини и в 25 предучилищни заведения през днешния ден няма стачка, а в 50 предучилищни заведения единствено част от чиновниците стачкуват. „ Тези данни демонстрират, че една трета от общия брой на чиновниците в предучилищните заведения не поддържат проведената от СОНК стачка. Според данните на министерството, които се актуализират всекидневно, има наклонност за увеличение на доведените в детските градини деца, което се дължи на обстоятелството, че във вчерашния ден обгрижването на децата е било безпроблемно “.

Междувременно от държавното управление припомниха, че в разговор със синдикатите, заплатите на чиновниците в образованието и закрилата на детето от 2017 до 2022 година са увеличени с 21%, а с въвеждането на новата методика за пресмятане е реализирано най-голямо нарастване на заплатите на чиновниците в детските градини. „ Правителството е отворено за разговор за реализиране на система за напредък на заплатите, която няма да бъде условна и предизвикана от стачки и неодобрение. Нека дружно намерим модел на напредък, който, както при съглашението за минимална работна заплата, ще бъде привързан с нарастването на междинната работна заплата и нарастването на разноските за живот. Насърчаваме синдиката да продължи разговора и да поеме отговорност за трайно решение на растежа на заплатите “, приканиха от държавното управление в Република Северна Македония.

Стачката стартира през вчерашния ден, откакто не беше реализирано съглашение за желаното от СОНК нарастване на заплатите в областта на образованието, а с митинги и стачки се заканват и синдикатите в други браншове в Република Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР