Втори ден Кипър се бори с най-катастрофалния пожар в своята

...
Втори ден Кипър се бори с най-катастрофалния пожар в своята
Коментари Харесай

Бушуващият втори ден пожар в Кипър: Най-голямата трагедия след турската инвазия

Втори ден Кипър се бори с най-катастрофалния пожар в своята история. Четирима починали, огнен фронт от 35 километра, изпепелени гори, десетки къщи и парцели са вредите от него до момента, заяви Бранислава Бобанац, сътрудник на в Кипър.

Гасенето на огнената буря продължава с всички вероятни сили на страната и с интернационална техническа помощ.

В пет дейни фронта се води от през днешния ден сутринта борбата против пожара, който избухна в събота към 14 часа в област Лимасол, а през нощта обхвана и част от прилежащата област Ларнака.

Правителството и специалисти правят оценка пожара като " невиждана " покруса и най-опустошителния от основаването на Кипър както във връзка с материалните вреди, по този начин и на дадените жертви.

Четирима служащи от Египет в локална плантация са починали в огнен капан, бе доказано тази заран, откакто от през вчерашния ден те бяха търсени като изчезнали.

След извънредно тежката нощ утринните часове през днешния ден се считат за сериозни за преодоляване на огъня поради засилващия се вятър.

В борба с пламъците са над 70 пожарни автомобила, 7 верижни машини, 10 цистерни и 11 самолета.

На огнения фронт към този момент е въздушна техника от Гърция, по обед дойдоха два самолета и противопожарни бригади от Израел, чака се помощ и от Италия.

Активиран е Европейският механизъм за помощ при злополучие и гражданска отбрана.

Арестуваният късно нощес 67-годишен обвинен за палеж на стърнища, от които вероятно е почнал пожарът, през днешния ден бе изправен пред съда в Лимасол, който постанови задържането му за 8 дни.

Бизнесът и доброволци провеждат снабдяването с храна и вода на огнеборците и потърпевшите от бедствието.

Правителствената помощ за засегнатите ще е незабавна, разгласи президентът Никос Анастасиадис, който е в региона на бедствието.

" Това е покруса, не сме се сблъсквали с нищо по-лошо след нашествието ", съобщи президентът, визирайки турската инвазия през 1974 година, която раздели острова на две елементи, представен от в. " Сайпръс мейл " и Българска телеграфна агенция.

" Това е един от най-разрушителните пожари и всички служби реагираха неотложно, с цел да се избегне загуба на човешки живот ", посочи Анастасиадис, като благодари на всички участници в битката с огъня.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР