Втората по големина и единствената извън столицата специализирана болница по

...
Втората по големина и единствената извън столицата специализирана болница по
Коментари Харесай

АГ болницата във Варна с 50-годишен юбилей, ето как започва всичко

Втората по величина и единствената отвън столицата профилирана болница по акушерство, гинекология и неонатология е открита на 7 април 1974 година, а през днешния ден чества своя 50-годишен празник. По този мотив от болничното заведение рзкриха малко повече от историята на нейното основаване, като загатнаха и някои от безспорните и достижения:

Историята на болничната акушеро-гинекологична помощ в град Варна датира от началото на далечната 1927 година, когато е открит първият общински Майчин дом в града, помещавал се в крило на болничното заведение на Парашкева Николау. С течение на годините се оказва, че родилното поделение не може да обслужва възходящия брой пациенти.

Благодарение на всеотдайността на основния доктор доктор Георги Стоянов, през 1974 година Министерството на националното здраве разкрива нова модерна профилирана болница по акушерство, гинекология и неонатология, която да задоволява медицинските потребности на популацията в цяла Североизточна България, споделят от болничното заведение.

През всичките тези години АГ болница е знак на високо равнище на майчино и детско опазване на здравето в Североизточна България. Към днешна дата болничното заведение е напълно реновирана и оборудвана с високоспециализирана инсталация. В АГ болница се лекуват бременни дами с тежка патология на бременността и раждането.

Родилното поделение обезпечава висококачествени грижи, самостоятелно отношение, улеснения и уют, от които всяка бъдеща майка се нуждае. Отделението разполага с предродилни браншове, родилни зали за обикновено раждане, операционен бокс за цезарово сечение, натоварен бранш за следродилни и следоперативни грижи, както и удобен болничен стационар за престой и възобновяване. Освен битовите улеснения и високоспециализирана инсталация, пациентките получат съответна здравна помощ от експерти с богат опит и висока подготовка.

В болничното заведение се намира и единственото за района, поделение по неонатология с III равнище на подготвеност, според медицинския стандарт. В интензивното поделение се лекуват новородени с ниско и рисково ниско тегло при раждане, както от Варна, по този начин и от цяла Североизточна България. Освен с съвременна и високоспециализирана инсталация за лекуване, в отделението работят екип от отлични експерти, които ежеминутно поставят грижи за най-малките ни пациенти.

Лечебното заведение е едно от водещите при лекуването на гинекологични болести, в това число и онкогинекология. През последните години в АГ болница - Варна нараства делът на миниинвазивните ендоскопски оперативни интервенции.

В поделение " Гинекология “ ежедневно се ползват най-съвременни оперативни технологии с високоспециализирано съоръжение, неповторимо за региона - хистероскопски морселатор " Бигати шейвър “, прилагащ се за лекуване на субмукозни миомни възли, полипи и актуален лапароскопски сет за диагностика и оперативно лекуване на голям брой гинекологични болести. В СБАГАЛ - Варна се намира и единственото поделение в Североизточна България по високо рискова бременност, където се лекуват бременни с затруднения по време на бременността и съпътстващи болести.

Всички експерти в АГ болница – акушеро-гинеколози, анестезиолози, неонатолози, както и експертите по здравни грижи са с профилирана устременост и огромен опит в диагностиката и лекуването на акушеро-гинекологичната и неонатологичната процедура.

В СБАГАЛ Проф. доктор. Д. Стаматов – Варна “ сполучливо се развиват нови здравни услуги като: фетална морфология на плода; проучване на хормони; цитопатохистологични изследвания; микроинвазивна лапароскопска хирургия – диагностична и терапевтична; осъществяване на трансвагинална лапароскопия; хистероскопии; течностно основана цитология – LBS; взимане на стволови кафези от кръв на пъпна връв; късно следене на рискови новородени; проучване на слуха на всички новородени и други.

“Отправям специфична признателност към всички лекари, акушерки, лаборанти, санитари, хората от администрацията и на целия останал личен състав за напъните и всеотдайността, която влагат всеки ден в своята работа, тъй като положителните резултати са общо дело, в което всеки има своята роля и принос. Изказвам благодарност и на нашите пациенти, които ни гласоподават доверие и избират нас за сбъдване на своето знамение, а точно новия живот! “ – с тези думи Управителят на СБАГАЛ – Варна, проф. доктор Емил Ковачев, д.м.н., поздрави своите сътрудници по случай юбилея на болничното заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР