. Втората най-мощна ракета в Щатите след “Фалкън Хеви, ракетата

...
. Втората най-мощна ракета в Щатите след “Фалкън Хеви, ракетата
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската тежка ракета Делта 4 излетя за последен път от космодрума в Калифорния!

.

Втората най-мощна ракета в Щатите след “Фалкън Хеви ”, ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс “Делта 4 Хеви ”, беше изстреляна наред тази нощ в 01:25 ч. българско време. Това бе последният полет на ракетата от западния космодрум на Съединени американски щати – в Калифорния.

Сега остават още единствено две задачи за “Делта 4 Хеви ”, преди тя да бъде пенсионирана. И двете са военни и ще бъдат извършени от Флорида.

В хода на днешната задача в орбита беше изведен засекретеният сателит “NROL-91 ”. Малко се знае за този сателит, като се изключи че “ще дава разследващи данни ”. Не е известна нито структурата му, нито характерностите му, нито даже орбитата му. На базата на изтекли документи, евентуално спътникът е от програмата “Кристал ”, оповестява уеб сайтът НАСА Спейсфлайт. Този вид спътници имат извънредно мощни камери, тежки са и могат да снимат подробни изображения на земната повърхнина. По благоприятни условия те са сравними с галактическия телескоп “Хъбъл ”, единствено където са ориентирани към Земята.

Напомням на читателите, че американската галактическа ракета “Делта 4 Хеви ” може да доставя потребни товари от 29 тона в околоземна орбита. Тя дебютира през 2004 година и през последните две десетилетия е изпълнила общо 14 полета, всичките сполучливи. Ракетата работи на течен водород и О2 и е оборудвана напълно с американски ракетни мотори.

Въпреки това едно изстрелване възлиза на сред $350-450 милиона $. Поради тази висока цена ракетата не се употребява постоянно и дружно с “Атлас 5 ” ще бъде пенсионирана в интерес на новите ракети “Вулкан ”, които се чака да дебютират в края на тази или при започване на идната година.

За повече информация: ULA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР