Втора индустриална ферма в Русенско пламна от Африканска чума по

...
Втора индустриална ферма в Русенско пламна от Африканска чума по
Коментари Харесай

Африканска чума по свинете пламна във втора индустриална...

Втора индустриална плантация в Русенско пламна от Африканска чума по свинете /АЧС/, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). След установеното огнище в село Николово, заболяването е застигнала и огромен обект в село Бръшлен. Заради рисковата зараза в региона е оповестено бедствено състояние. Всички животни в двете ферми, надлежно 17 000 и 40 000 ще бъдат умъртвени.

Към днешната дата са оповестени 19 огнища в 6 области – Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Две са в индустриалните и в една фамилна плантация вид А в област Русе. 16 са огнищата в нерегистрирани задни дворове.

Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви прасета в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.

БАБХ моли за отговорност на стопаните и прецизно съблюдаване на разпоредбите за предварителна защита при развъждане на прасета. Човешкото държание е главен фактор в разпространяването на болестта. Отглеждането на прасета в нерегистрирани обекти, закупуването, превозването на прасета и месо от прасета с неразбираем генезис е главен риск за разпространяването на болестта и опасност за обществото като цяло.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР