Втора група черни лешояди бяха пуснати на свобода в Източните

...
Втора група черни лешояди бяха пуснати на свобода в Източните
Коментари Харесай

Втора група черни лешояди бяха пуснати на свобода в Източните Родопи

Втора група черни лешояди бяха пуснати на независимост в Източните Родопи, като като част от програмата за възобновяване на типа в българската част на планината, оповестиха от Фондация „ По-диви Родопи ". Очакванията са птиците да се причислят към освободените през предходната година осем черни лешояда, които се откриха трайно в региона на Източните Родопи и Сакар планина.

Първите дни са сериозни за неопитните птици, които би трябвало бързо да се научат да нощуват на безвредни места в покрайнината и да се връщат да се хранят на площадката за поддържане, до момента в който укрепнат задоволително, с цел да правят по-дълги прелети и да търсят храна сами. Екипът на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) е неразделно до тях през тези дни, с цел да се увери, че акомодацията на лешоядите протича обикновено и те са в сигурност, споделиха от фондацията.

След близо шест месеца на акомодация в особено построена волиера сред Маджарово и Ивайловград, 13-те черните лешояди, които дойдоха oт Испания през юни, получиха своя късмет за нов живот в дивата природа на Родопите. Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа би трябвало да се извърши гладко и без непотребен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се слага храна, а вратите се отварят деликатно и се обезпечава успокоение в региона. По този метод се дава опция на лешоядите да изоставен волиерата, когато се почувстват сигурни и спокойни. „ Освобождаването протича по проект, птиците са спокойни и се придържат в региона на волиерата. Очакваме да се причислят към освободените през предходната година, а огромната ни вярата е, че следващата година, ще имаме положителни вести за първите опити за загнездване, " разяснява Добромир Добрев от Българско дружество за защита на птиците.

През октомври специалисти и доброволци маркираха и сложиха предаватели на редките птици, което дава опция на екипа в действително време да наблюдава техните напредвания и да следи положението им, с цел да научим повече за живота им на независимост.

Припомняме, че първите две групи черни лешояди бе превозена от Испания от испанската неправителствена организация Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona (GREFA), която от години работи за спасяването и рехабилитацията на потърпевши диви птици. През идващите няколко години е планувано да се освобождават още по шест - 10 индивида годишно като част от настоящата стратегия. Създаването на колония в България ще подкрепи оцеляването на типа на Балканите, защото се чака да има продан на птици с последната оживяла локална колония от към 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на типа в Стара планина.

Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се реализират от Българско дружество за защита на птиците в съдействие с Фондация " По-диви Родопи ", с финансиране от Rewilding Europe.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР