Втечненият газ, доставян в Полша от САЩ, Катар и Норвегия,

...
Втечненият газ, доставян в Полша от САЩ, Катар и Норвегия,
Коментари Харесай

The New York Times: Американският газ вещае на Полша край на енергийната зависимост от Русия

Втечненият газ, доставян в Полша от Съединени американски щати, Катар и Норвегия, освен ще помогне на милиони полски домове да получат светлина и топлота, само че и съставлява значима геополитическа тактика. Според The New York Times, в случай че доставчиците не я разочароват, Полша ще има повече от задоволително газ, за ​​да се отърве от зависимостта от съветското гориво.

Огромни танкери влизат в полското пристанище Свиноуйсце в Балтийско море два пъти месечно. Те транспортират полутечен природен газ от производители в Катар, Норвегия и - все по-често - от Съединени американски щати. Според The New York Times, това гориво освен ще спомогне за обезпечаването на светлина и топлота на милиони домове в Полша, само че и съставлява значима геополитическа тактика: Полша има намерение да приключи зависимостта си от съветската сила.

Полша е разкрила подготвен сурогат на съветското гориво под формата на Съединени американски щати, които имат огромни ресурси от природен газ. Американските компании към този момент имат контракти за десетилетия и дават обещание да дават на Полша размер газ, еднакъв на половината от настоящия им импорт на синьото гориво.

„ Когато Полша получи избор на снабдители и печеливши търговски съглашения, тя с наслада закупи американската продукция ”, съобщи Дейвид Голдуин, началник на консултантската компания Goldwyn Global Strategies.

Решителността на Полша е неразривно обвързвана с пристанището Свиноуйсце. Спирането на доставките през 2009 година, породено от различия сред Русия и Украйна, послужи като тласък за Полша да построи терминал. Днес, с помощта на това пристанище, връзките на Полша с Русия към този момент се образуват отначало.

Газовите доставки от Катар започнаха през 2015 година, допълнени от еднократни доставки от производители като Норвегия и Съединени американски щати. През последните шест месеца три американски компании са подписали дълготрайни съглашения с Полша. И в случай че с всички снабдители на газ се изградят сполучливи връзки, Полша ще има повече от задоволително газ, с цел да размени размера, доставян от „ Газпром ” през днешния ден./pogled.info
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР