Всяко живо същество на тази планета има своя миризма. Едни

...
Всяко живо същество на тази планета има своя миризма. Едни
Коментари Харесай

Кой не се поти?

Всяко живо създание на тази планета има своя миризма. Едни животни и растения имат мощен аромат, други едвам осезаем. Специфичният мирис е нужен на животните, с цел да притеглят половия си сътрудник. С негова помощ растенията отблъскват хищниците и примамват опрашващите ги инсекти.

При хората доминира миризмата на пот. Като че ли нито един представител на човешката раса не е застрахован против нея. Все отново науката опровергава и това изказване. Изследвания демонстрират, че един дребен % от хората даже да се потят, не излъчват този „ мирис “.

Какво поражда неприятната миризма

Изследване на учените от Бристолския университет демонстрира, че 2% от европейците не отделят противен за човешкото подушване аромат на пот. Водещият генетик Ян Дей изяснява, че за „ аромата “ на мишниците дават отговор избрана група бактерии. Тези бактерии се хранят със характерно химично вещество, което се създава от мастните жлези.

При 2% от европейците това вещество е в толкоз дребни количества, че на процедура бактериите нямат какво да гълтам. По тази причина потта на групата щастливци няма аромат. За основаването на привлекателна за бактериите среда е виновен генът ABCC11.

" Недоловимите " японки

Интересен факт е, че измежду жителите на Западна и Източна Европа, Съединени американски щати и Канада, хората, които не издават неприятна миризма при потене, са доста малко. В Източна Азия обаче те са съвсем 90%. В Япония дамите имат толкоз неосезаем мирис, че локалните считат европейките и американките за извънредно вонливи. Екипът на Ян Дей допуска, че тази забавна (и обидна) за западните поданици специфичност се е формирала вследствие хиляди години еволюция и нищо не може да промени това.

А дезодорантите?

В същото проучване разкрили и различен забавен подробност. Много хора, чиято пот не мирише неприятно, употребяват дезодоранти и ролони без даже да подозират, че са благословени изключения. От 117 дами (взели присъединяване в изследването), които не излъчват неприятна миризма при потене,  ¾ употребяват такива средства непрекъснато. Бристолските учени си изясняват този феномен с конформизма или сляпото следване на стандарти и правила на държание. Жените и мъжете, които нямат противен аромат на потта, употребяват антиперспирантите, тъй като по този начин е признато.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР