Всяко едно завишение на цените на стоките, което не може

...
Всяко едно завишение на цените на стоките, което не може
Коментари Харесай

КЗП предлага неоснователния ръст на цените да се санкционира като нелоялна търговска практика

Всяко едно завишение на цените на стоките, което не може да бъде рационално обяснено и за което не може да се потвърди, че е разследване на пазарни процеси, да бъде глобено като нелоялна комерсиална процедура. За такава смяна в законодателството упорстват от Комисията за отбрана на потребителите. Предложението е взаимствано от Хърватия, където към този момент работи като част от ограниченията против спекулата след приемането на еврото.

" Цени, които са нараснали  следствие на естествени стопански процеси, не могат да бъдат следени нито от Комисията за отбрана на потребителите, нито от други регулаторни органи. В компетенциите ни, обаче, е да направляваме нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишение на цените. Нелоялните практики, присъстващи в даден сегмент на пазар, надминаващи 50%-60% неизбежно завличат всички участници и изкривяват пазара. Ако тези практики бъдат пресечени, това би рефлектирало върху ценообразуването на питателните артикули ", съобщи в ефира на ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев по повод мерките, които обмисля държавното управление против скока на цените. 

Нелоялните търговски практики са най-разнообразни, разясни той. Сред тях е и погрешната или подвеждаща информация за понижение на избрани артикули. Към момента КЗП е направила към 1200 инспекции на известия за промоции. Санкциите за нелоялна комерсиална процедура стигат до 50 000 лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР