Всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години

...
Всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години
Коментари Харесай

Всяка трета жена е бил жертва на насилие от партньора си, показва изследване

Всяка трета жена на възраст сред 18 и 29 години (36,3%) е била насилвана от сегашен или някогашен собствен сътрудник. Това демонстрират данните от проучване на Националния статистически институт, показано в Международния ден за елиминиране на насилието над дами. Според изследването най-разпространено е психическото принуждение, което се свързва с занемаряване, обиди, закани и тормоз.

Проучването е извършено в интервала ноември 2021 - февруари 2022 година измежду дами на възраст сред 17 и 84 години. Резултатите от него демонстрират, че 11,9% от дамите на възраст от 18 до 74 години са претърпели физическо или полово през живота си. Един от най-честите причинители на принуждение над дами съгласно данните е техният съкровен сътрудник. 20,5% от дамите, които сега имат или в миналото са имали сътрудник, са претърпели един или повече случаи на принуждение от негова страна.

От тормоз представителите на женския пол постоянно страдат и на работното място. Данните от проучването демонстрират, че 12,2% от дамите са били подложени на полов тормоз в работна среда от мъж през професионалния си живот.

Изследването установи още, че младите дами по-често споделят за своите нежелани прекарвания. С повишаване на възрастта относителният дял на дамите, претърпели физическо или полово принуждение, понижава.

Срещу насилието над дамите през днешния ден се провеждат митинги в София и Пловдив.

Вижте цялото проучване


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР