Всяка страна членка на НАТО трябва да развива отбранителния си

...
Всяка страна членка на НАТО трябва да развива отбранителния си
Коментари Харесай

Тагарев: Всяка страна членка на НАТО трябва да развива отбранителния си потенциал

Всяка страна членка на НАТО би трябвало да развива отбранителния си капацитет. Отне месеци, до момента в който се подписа съглашението сред военните министерства на Украйна и България за даване на БТР-и. Президентът наложи несъгласие, още веднъж решението мина през Народното събрание и бе признато през декември. Има основана организация от трите министерства – на защитата, на вътрешните работи и на превоза, както и интернационална такава – наши сътрудници покриват част от разноските. От три седмици армията събира БТР-ите от разнообразни поделения и чакаме товарене. Трябва да заминат след по-малко от месец. Това е комплицирана интервенция. Говорим за огромни влакови композиции, които би трябвало да се обезпечат. Това сподели военният министър Тодор Тагарев в ефира на предаването „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

Той разяснява и новината за гибелта на Навални.

„ Не беше ненадейно. Имаше опит за неговото ликвидиране, а откакто се върна в Русия, беше подложен в тежки условия. Все още не е ясно къде се намира тялото му. Путин продължава да разчиства пространството от идеологическа съпротива, която би могла да бъде опасност за Кремъл. Той не търпи такава и работи нападателно. Противодействие не се толерира и се унищожава още в зародиш “, съобщи министърът.

По думите му съветският президент за следващ път потвърждава, че е подготвен да направи всичко, с цел да не се слага под въпрос неговата власт.

„ Путин ползва мощ и операция на осведомителното пространство

и това му прави работа. В дълготраен проект стои въпросът дали празният ледник няма да надделее във вижданията на руснаците. Санкциите работят, а огромна част от бюджета на Русия отива за финансиране на военния капацитет “, уточни още Тагарев. И посочи, че не се тревожи, че ще бъде оценен отрицателно като министър, тъй като от премиера има цялостна поддръжка.

Според него всяка страна членка на НАТО би трябвало да развива отбранителния си капацитет и всеки съдружник да отделя най-малко 2%.

„ На север има ясно схващане за риска и по тази причина не се прави на въпрос какъв брой се дава за защита. Тази година задминаваме 2% и тези разноски ще се усилват. Около 1/3 от тях са за придобиване на нови въоръжения, рационализация и градеж на инфраструктура. Въпросът е дали отбранителната промишленост е подготвена да достави мечтаните количества, нужен ни е по-голям потенциал “, разяснява Тагарев. И добави, че по-скоро Европейски Съюз се насочва към гаранции, че антируските наказания ще бъдат изпълнявани, в сравнение с към налагането на нови такива.

„ 16-те самолета F-16 ще сформират нашата бойна авиация.

Около март 2025 година чакаме първите самолети, въпросът е дали ще сме подготвени да ги посрещнем. Развитието на инфраструктурата е комплициран проблем, с огромно закъснение е тръгнало строителството. Едва през септември 2020 година е подписан първият контракт. Продължаваме да получаваме поръчки за промени на заданията. До края на тази година би трябвало да завърши строителството “, сподели още министърът.

 

Източник: Нова телевизия
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР