Всяка страна членка на Европейския съюз може да избира сама

...
Всяка страна членка на Европейския съюз може да избира сама
Коментари Харесай

Проф. Атила Асоди: Проектът за АЕЦ „Пакш 2“ спечели, заради стабилната държавна политика


Всяка страна членка на Европейския съюз може да избира сама енергийният си микс. Това акцентира в изявлението си в границите на кръгла маса на тематика „ Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще “, проведена от сп. „ Ютилитис “ проф. Атила Асоди (Attila Aszodi
), акредитиран представител на унгарското държавно управление за АЕЦ “Пакш”. Проф. Асоди показа пътят на развиване на плана от старта до превръщането му в модел, който е приет за доходоносен от Европейската комисия.

Анализирайки конфигурираните мощности за произвеждане на електрическа енергия в Европа, проф. Асоди изясни, че на процедура огромните мощности по възраст са на 40 години.

Бумът на АЕЦ беше преди 20-30 години и към този момент стартират да остаряват, а през последните 50 година най-вече са мощностите, разчитащи на фосилни горива.

500 теравата от първичното произвеждане обаче ще изчезнат през идващото десетилетие, сподели проф. Асоди. По думите му цялата енергийна мрежа на Европа е изправена пред сериозна предизвикателство. В този смисъл той прегледа и задачите на Европа - евтини доставки и ценова досегаемост, понижаване на излъчванията.

Сценарият на Европейски Съюз не може да бъде изпълнен, в случай че само разчитаме на ВЕИ. Ядрената енергетика е от огромно значение за енергийния микс, стана ясно от обясненията на проф. Асоди.

В този подтекст, базирайки се на извънредно експертен разбор, Атила Асоди изясни и подхванатото и предпазено от унгарското държавно управление и парламент решение за създаване на АЕЦ „ Пакш 2 “. Въпреки, че по думите му построяването на този план няма да реши очертаващите се проблеми в бъдеще.
“Това няма да реши всички проблеми и би трябвало да мислим и за въвеждане на нови, други мощности “, сподели той. Проф Асоди наблюдава пътя от 2011 година на плана за АЕЦ „ Пакш “ след решението на Народното събрание на страната през диалозите с „ Росатом “ и реализиране на уравновесен вид за строителство и финансиране до следствието на Европейската комисия, траяло няколко години.

„ Росатом “ ни предложиха забавен пакет – освен технолгия, само че и финансиране – заем от Русия 10 млрд.евро “, изясни проф. Асоди, като изясни и изискванията на заема, закрепени със съглашение. Руското финансиране е в размер от 10 милиарда евро и покрива 80 „ % от плана, а 20% ще се финансират от Унгария. „ Тоест в границите на целия план до момента в който се пусне в употреба този заем би трябвало да бъде усвоен “, сподели той, като добави че първоначално, до момента в който върви строителството и стартирането в употреба се резервира лихвения %, който стартира да пораства, като се усилва на 7 години.

„ Рамката беше заложена от междуправителственото съглашение “, изясни професорът.
В момента по плана са спазени всички европейски правила, което се установи от Европейската комисия. Подробното решение е на страницата на Европейска комисия, а отчетът е 88 страници.

Приходите от новите блокове ще покрият разноските, в това число финансовите, експлоатационните, разноските за поддръжка, както и разноските за ръководство на отпадъците, сподели още унгарският професор.
Той изясни и инспекцията на Европейска комисия във връзка с т.нар- „ държавна помощ “.

Европейска комисия съпостави какво би направил един частен вложител и дали би вложил в сходно начинание и с претеглената стойност на капитала, т.е. съпостави много стопански индикатори, сподели той.

Знаем какъв брой електрическа енергия ще се създава, имаме диапазона и може да работим по няколко вероятни сюжета и с окончателната възвръщаемост на инвестицията също може да се играе в този диапазон. Възвръщаемостта, по думите му в този момент е оценена на 7,35 %, до момента в който при частен вложител би била 7,78% и това е единственият детайл на държавната помощ.
В съпоставяне с други планове при АЕЦ „ Пакш “ държавната помощ на процедура е единствено във връзка с възвръщаемостта..Така унгарската страна, съгласно Асоди на процедура пази сполучливо плана за атомната централа.

„ Европейска комисия сподели че Унгария ще извърши задачите на Европа 20/20, а намесата на държавното управление води до премахване на неуспехите на пазара и то е приложило подобаващ детайл за премахване на неуспеха, а страната има тласък за осъществяване на плана “, заключи проф. Асоди. Той не се нае да даде съвет за АЕЦ „ Белене “, само че акцентира, че стабилната политика на държавното управление и Народното събрание на Унгария, работата с неправителствените организации и обществеността е в основата на триумфа за АЕЦ „ Пакш 2 “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР