Всяка сграда, в която влизаме, всяко устройство, което използваме и

...
Всяка сграда, в която влизаме, всяко устройство, което използваме и
Коментари Харесай

2,8 милиарда тона или всички метали, които добихме през 2021-а


Всяка постройка, в която влизаме, всяко устройство, което използваме и съвсем всичко към нас съдържа известно количество метал. Като количество всички метали, добити през 2021-а година са 2,8 милиарда тона.

Защо добиваме толкоз доста желязна руда?

Желязната руда съставлява 93% от добитите метали през 2021 година, или 2,6 милиарда тона. Важно е да се означи, че това е произвеждане на руда, което нормално е по-високо от производството на метал - металите се извличат от руди. Съдържанието на желязо в тази руда се прави оценка на 1,6 милиарда тона, написа Visual Capitalist.

98% от него се трансформира в чугун за производството на стомана, което ще рече, че желязната руда е на всички места в живота ни. Стоманата, създадена от желязна руда, се употребява в строителството, превоза и даже домакинските уреди. Най-вероятно всеки ден всеки ден използваме произведения, в които се съдържа тази суровина.

Поради да добие основна роля в построяването на инфраструктурата, желязната руда е един от най-важните материали в процеси като урбанизацията и икономическия напредък.

Индустриални метали

Индустриалните метали се употребяват значително в производството на стомана, строителството, химическото произвеждане и като легиращи сътрудници. През 2021 година светът е добил над 181 милиона тона от тези метали.

Алуминият съставлява близо 40% от промишленото произвеждане на метали през 2021 година Китай е най-големият производител на алуминий - от страната е над половината от международното произвеждане. Строителната промишленост употребява почти 25% от годишно създавания алуминий, като 23% отиват за превоз.

Хромът пък има съществена роля в производството на неръждаема стомана. Всъщност неръждаемата стомана нормално се състои от 10% до 30% хром, което покачва нейната издръжливост и резистентност на разяждане.

Медта, манганът и цинкът също са измежду петте най-използвани промишлени метала, добивани през 2021 година, всеки със своите неповторими свойства и роля в стопанската система.

 infographic showing all the metals mined in 2021

Благородни метали и метали, които се употребяват в софтуерния бранш

Метали, които нормално се употребяват в технологиите и устройствата се добива в по-малки количества. При тях може да се следи по-бърз растеж на потреблението, на фона на това, че светът възприема стремително бързо нови технологии.

Основната приложимост на рений, един от най-редките метали във връзка с производството, е в суперсплави, които се употребяват за турбинните лопатки на самолети и газотурбинни мотори. Петролната индустрия го употребява за производството на високооктанов бензин за транспортни средства.

Растеж в производството

Производството на литий се е нараснало над два пъти от 2016 година насам и се чака да движи взрива в производството на акумулатори за електрически автомобили. През същия интервал световното произвеждане на редкоземни метали се е нараснало двойно, поради възходящото търсене на магнити.

Индият е различен забавен метал.По-голямата част от него се употребява за производството на значим съставен елемент на сензорни екрани, телевизионни екрани и слънчеви панели.

Тенденции в добива

Световното произвеждане както на желязна руда и на алуминий се е нараснало над три пъти в съпоставяне със средата на 90-те години. Други метали като мед и стомана, също означиха забележителен растеж.

С възприемането на технологии за чиста сила с интензивно потребление на минерали, ще има по-още увеличение на производството и потреблението на метали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР