Всяка пета частна компания, спряла дейност през 2019 г., е

...
Всяка пета частна компания, спряла дейност през 2019 г., е
Коментари Харесай

Висока смъртност сред фирмите в Русия

Всяка пета частна компания, спряла активност през 2019 година, е от Русия. Такива данни са представени в изследване на интернационалната мрежа за одит и съвещания FinExpertiza.
Почти половината от фирмите, които са напуснали пазара, са съществували най-много една година. Според специалистите обаче никога не става дума единствено за фирми-еднодневки, измежду спрелите активност има и добросъвестни играчи. Каква е повода за висока " смъртност " на бизнеса в съветската стопанска система и какви компании са намерили метод да оцелеят, разяснява Дойче веле.
Почти 300 хиляди компании не устояха и една година
Според FinExpertiza, предходната година броят на фирмите, които са престанали да съществуват в Русия, са 611,8 хиляди, а новите са били единствено 264,6 хиляди. " Дисбалансът в интерес на " мъртвите " предприятия непрестанно се усилва през последните години ", отбелязва изследването. Само за три години броят на фирмите в страната е намалял с съвсем една пета: през 2017 година е имало 3,8 милиона дейни предприятия, през 2019 година - 3,1 милиона. Най-големият спад е регистриран през 2019 година в Москва  - 125,5 хиляди компании са спрели работа.
Авторите на проучването означават, че обратно на общоприетото мнение, от бизнеса отпадат освен новаците в Русия. Повече от половината от компаниите, които са спрели работа, са съществували надгодина. Но има и ветерани - съвсем 50 000 са били в бизнеса повече от пет години. Въпреки това делът на тези, които са останали на пазара по-малко от година, към момента е много висок - той е 299 хиляди предприятия от съвсем 612 хиляди затворени.
Кой си отива: еднодневки и освен
Според специалистите някои от тези компании могат да бъдат причислени към категорията на по този начин наречените компании - еднодневки. " Като част от битката против укриването на налози Федералната данъчна работа (ФДС) работи интензивно през последните години, с цел да предотврати потреблението на фиктивни компании ", изясни Алексей Рибалка, специалист в Центъра за макроикономически разбор и краткосрочни прогнози.
В резултат на това, в случай че през 2013 година 30% от сдруженията, регистрирани в Единния държавен указател на юридическите лица, имат признаци на фиктивност, през 2019 година има единствено към 4% такива компании. " Резултатът от тази работа разумно се отрази на нараствания брой компании, които се затвориха ", сподели специалистът.
Президентът на FinExpertiza Елена Трубникова е съгласна, че измежду младите компании, които са напуснали пазара, има еднодневки. " Ликвидирането им не може да не бъде приветствано, " споделя тя. " Втората и по-важна част от затварящите предприятия обаче са добросъвестни компании, които не съумяха да се утвърдят на пазара. Високият % на ликвидации на такива компании провокира най-голяма угриженост. " Най-често съгласно Трубникова предходната година са били затваряни фирмите в търговията на едро и дребно са били затворени, " най-чувствителните към настроенията на потребителите ".
Причини за закриването на младите компании
Експертът показва слабото търсене и стагниращите приходи на популацията като съществени аргументи за " смъртността " на бизнеса. " Трудно е бизнесът да се развива, в случай че няма кой да купува продуктите му и няма потребност да чакаме доста нарастване на търсенето. В резултат предприемаческата интензивност за доста, изключително за дребния бизнес, се трансформира в сложна и натоварваща работа, която не носи обилни облаги ", сподели Трубникова в изявление за " Дойче веле ".
Упълномощеният от президента за отбрана правата на бизнесмените Борис Титов също счита, че потребителското търсене, което понижава през последните години, е главният фактор, който не разрешава на дребния бизнес да пораства.
" Невъзможно е да го отглеждаме без напъните на страната. Вторият най-съществен фактор е административното контролиране, надзор и контрол. Трябва фрапантно да се понижи и опрости. Третият е налично финансиране, евтини заеми ", съобщи бизнес омбудсманът пред " Дойче веле ", представен от БГНЕС. Той добави, че разноските за поддържане на неработеща компания в този момент са доста по-високи, в сравнение с преди няколко години: " Днес е невероятно да минете с мним шеф или адрес за всеобща регистрация. Следователно, в случай че бизнесът не е тръгнал по някаква причина, по-лесно е да пандизите компанията. "
Какво би трябвало да се направи за оцеляване на съветския пазар
Според Титов множеството от затворените млади компании са несполучливи стартъпи. " Пазарът е цялостен със стартъпи ", склонен е ръководителят на FinExpertiza. " Води се агитация: откривай бизнес, това е отлично, просто е и е забавно. Само че със успокоение и гол възторг ефикасен бизнес модел не може да се получи. "
Експертът акцентира, че е нужна освен концепцията за самия бизнес, обстоен бизнес проект и ясно схващане от кое място да се вземат парите, само че и авансово премислена тактика за реагиране при рецесии.
Експертите предлагат да се мисли авансово за скорошното понижаване на разноските за такива пера като наемане на офис (в случаите, когато е подобаваща отдалечена работа), закупуване на парцел (можете да го замените с наем) и раздут личен състав. Необходимо е оптимално да се употребяват данъчните преференции - компенсации, удръжки и отстъпки, предоставяни на новите компании, изключително в региона на осведомителните технологии.
Въпреки това, отбелязва Елена Трубникова, изследванията измежду бизнесмените демонстрират, че макар всички нововъведения, правенето на бизнес при съветските условия не става по-лесно: „ Не е загадка, че в доста случаи оцеляването на компанията на съветския пазар директно зависи от това дали може да получи огромен държавен контракт ".
В резултат на това " смъртността " на бизнеса се трансформира в наклонност, която на собствен ред, в мащабите на страната води до понижаване на икономическия напредък, понижаване на конкуренцията, увеличение на ролята на обществения бранш и опазване на стоковата взаимозависимост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР