Всяка нощ сънуваме по няколко сънища. Въпреки това още със

...
Всяка нощ сънуваме по няколко сънища. Въпреки това още със
Коментари Харесай

Защо и как да си водим дневник на сънищата

Всяка нощ сънуваме по няколко сънища. Въпреки това още със събуждането си или няколко минути по-късно към този момент не помним какво сме сънували, с изключение на в случаите, когато сънят е бил доста ослепителен и запаметяващ се. Доказано е, че 5 минути след събуждането си човек не помни 50% от съня, а след 10 минути – 90%. Това е доста неприятно - изключително в случай че желаеме да разтълкуваме съня си. Тук идна ролята на тъй наречените дневници на сънищата.

Дневниците на сънищата са извънредно потребни за всички, които желаят да запомнят сънищата си и да схванат какво значат. Записването на сънищата в подобен дневник ще ви помогне да „ надникнете “ и анализирате подсъзнанието си.

Дневникът на сънища би трябвало да се води всеки ден. В него би трябвало да записвате и датата, с цел да може да наблюдавате сънищата си хронологично. Това ще ви помогне да разберете от какво ви е боязън, какво ви тормози. Ще можете да откриете корените на своите страхове и да се справите с тях. Например, в случай че непрестанно сънувате един и същи сън, дневникът ще ви помогне да се върнете обратно и да видите кота сте почнали да сънувате този сън. По този метод ще съумеете да свържете съня с съответно събитие и да вземете някакви ограничения.

Как се води дневник на сънищата?

 Защо и по какъв начин да си водим дневник на сънищата

1. Изберете си бележник или някаква тетрадка, която ще употребявате само с цел да записвате сънищата си. Дръжте бележника покрай леглото си, на място, от което елементарно ще го вземете, без да ставате. Както към този момент споменахме детайлите от сънищата избледняват бързо, по тази причина е значимо да ги записвате незабавно, а всяко ненужно придвижване ще ви разсее и сънят ще отлети. Не забравяйте да сложите и химикал при бележника.

2. Използвайте настоящо време при описването на сънищата. По този метод доста по-лесно ще продължите да възпроизвеждате съня.

3. Запишете всеки подробност, за който се сетите. Места, цветове, звучи, страсти, усеща, имена, хора и така нататък Всички тези неща са значими аспекти от съня. Може да употребявате някои от следните насочващи въпроси:

 Сънища

- Къде се намирахте? Каква е атмосферата (настроението) на съня? Как наподобява мястото, където се намирате?

- Кой различен участва в съня ви? Говорите ли с него? Познавате ли го?

- Как се чувствате? В какво въодушевление се събудихте?

- Сънят ви обвързван ли е с някаква обстановка от действителността?

4. Ако не можете да напишете нещо, нарисувайте го.

5. След като сте завършили със записването на съня ви, запишете под линия какви проблеми или терзания ви тревожат, дали има някакво значимо събитие, което ви чака скоро. По този метод ще съумеете да намирате връзката сред сънищата и действителността.

6. Оградете думи, хора, знаци или нещо друго, което ви прави усещане в съня. По този метод скоро ще успявате сами да разтълкувате сънищата си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР