Всяка година в годишния доклад на Парижкия меморандум за разбирателство

...
Всяка година в годишния доклад на Парижкия меморандум за разбирателство
Коментари Харесай

България има морски флаг и интересът на българските корабособственици е напълно защитен

Всяка година в годишния отчет на Парижкия меморандум за съгласие по държавен пристанищен надзор се разгласява нов лист за страните на знамето, които класират съответната страна на знамето в бял, сив и черен лист според от представянето на техните кораби при инспекции в района на Парижкият меморандум за държавен пристанищен надзор.

Този лист се основава на общия брой инспекции и арестувания за тригодишен непрестанен интервал за знамена с най-малко 30 инспекции за интервала.

В рамките на Парижкия меморандум общо за интервала 2016, 2017 и 2018 са осъществени 26 инспекции на български кораби. По настоящата сега методика България не се включва в последното издание на „ Бял, сив и черен " лист, който е оповестен и в действие от 01.07.2019 година защото има направени единствено инспекции, които са под минималния брой за последните 3 години.

Дейността на корабите под български байрак се реализира най-вече в Черно море. В този регион на деяние с изключение на България членове на Парижкия меморандум за съгласие по държавен пристанищен надзор са и Румъния, както и част от Азовския регион на Русия. В тази връзка би трябвало да се направи уточнението, че в оповестения лист на уеб страницата на Парижкия меморандум за съгласие по държавен пристанищен надзор, в действие в интервала от 01.07.2019 година до 01.07.2020 година, Румъния също не попада в него защото в тригодишния интервал (2016-2018 г.) са осъществени 5 инспекции на румънски кораби. Поради дребния брой инспекции на румънски кораби те не са в листата в последните 10 години.

До влизането в действие на новия лист на меморандума, българският байрак се намираше в „ сивия лист ". В тази връзка бе засилен контрола от страна на ИА „ Морска администрация " за привеждането на корабите, плаващи под българско знаме, в сходство с най-високите стандарти във връзка с тяхната сигурност и сигурност. По тези аргументи част от корабособствениците смениха флаговете на корабите си с висок рисков профил от български на „ комфортен " байрак като да вземем за пример Sierra Leone, Saint Kitts and Nevis, намиращи се в черния лист.

Всички осъществени дейности от страна на ИА „ Морска администрация " в последните години доведехо до по-доброто показване на корабите под български байрак при инспекции както в района на Парижкия меморандум за държавен пристанищен надзор, по този начин и в района на Черноморския меморандум за държавен пристанищен надзор, по който България също е страна членка.

Особено значимо е да се означи, че вследствие на влязлата в действие смяна от 01.07.2019 година на корабите, които плават под българско знаме към този момент не може да бъде наложена възбрана за посещаване в пристанище на страна членка на Парижкия меморандум (всички крайбрежни страни от Европейски Съюз, както и Русия и Канада), което е в действителен интерес на българските корабособственици и корабопритежатели.

Забрана за посещаване на пристанище на страна-членка на Парижкия меморандум може да бъде издадена, според параграф 4.1 от разпоредбите на меморандума, единствено в случаите, когато:

· корабът да плава под знамето на страна, която по брой арестувания попада в „ черния лист " ;

· корабът да плава под знамето на страна, която по брой арестувания попада в „ сивия лист " ;

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР