Всяка година в България се диагностицират около 2400 души с

...
Всяка година в България се диагностицират около 2400 души с
Коментари Харесай

Д-р Христов: Редовният сексуален живот на мъжа намалява риска от рак на простатата

Всяка година в България се диагностицират към 2400 души с рак на простатата. Този карцином е най-често срещаното онкозаболяване измежду мъжете у нас, а също и в Европа, сподели пред БНР доктор Константин Христов, специализант по урология във ВМА – София, във връзка проведените от Клиниката по урология на ВМА безвъзмездни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза и на тестисите. Прегледите ще продължат през целия ноември и са част от интернационалната самодейност Movember, посредством която повече мъже да научат за смисъла на ранното разкриване на тези типове рак.

„ Все още при немалка част от болните болестта се открива в напреднал етап заради обстоятелството, че огромна част от мъжете не обръщат внимание на своето здраве при липса на признаци. Целта на акцията е да се понижи броят на случаите с късно разкриване на рак на простата и да се увеличи вниманието на обществото за проблемите, свързани с това заболяване “, сподели доктор Христов.

По думите му болестта не демонстрира никакви признаци на ранен стадий. „ Ако има такива, те се демонстрират в по-напредналите стадии и елементарно могат да бъдат комплицирани с доброкачествени положения. Затова и годишните профилактични прегледи са от значително значение “, сподели още доктор Христов.

Той добави, че с напредването на възрастта при мъжете се следи увеличаване на простатната жлеза, само че се усилва и рискът от рак. Все по-млади мъже обаче се диагностицират с рак на простатата. Д-р Христов прикани мъжете да организират постоянно своите профилактични прегледи, тъй като освен ракът на простатата, само че редица болести, хванати в точния момент, мога да бъдат излекувани изцяло.

Той добави също, че съгласно изследванията по-редовният полов живот на мъжа понижава риска от рак на простатата, само че постоянно към този момент и за него се постанова лекуване поради фактори като диабет, наднормено тегло, артериална хипертония.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР