Всяка година над 2000 деца в България са изоставени от

...
Всяка година над 2000 деца в България са изоставени от
Коментари Харесай

Над 2000 деца биват изоставени от родителите си всяка година у нас

Всяка година над 2000 деца в България са изоставени от родителите си. Въпреки опитите да бъдат изведени от домовете, това към момента не е изцяло осъществено. Две девойки към този момент са минали по този път. Преживели са принуждение, самотност, неведнъж преместване от приемни фамилии в центрове за настаняване. Една подадена ръка обаче им демонстрира пътя към спасението.

Насилие, самотност, промяна на адреси, живот при приемни родители и в центрове за настаняване от фамилен вид. Така минават тези 19 години и за двете девойки. След като Вики и сестра ѝ са изоставени от родителите си, са изпратени при сестра на майка им, която ги тормози. Накрая се стига до настаняване в дом. Така момичето прекарва идващите три години в Троян, където също е насилвана. Животът й я връща в Самоков, в Център за настаняване от фамилен вид, оповестява БТВ.

На принуждение е подлаган и брата близнак на Сашка – Иван. Двамата живели пет години в приемно семейство.

Една от огромните пробойни на приемната грижа е подборът на приемни родители. Ако няма сериозен и задоволително обширен асортимент, това дава възможност да се случат тъкмо такива несъответствуващи приемни фамилии, които по-късно се постанова да извеждат детето. Но то към този момент е претърпяло насилието. Така Сашка го е претърпяла. Тя самата не е претърпяла принуждение, само че братчето е и в нея остава тази контузия и това чувство, че той е в заплаха, даже в този миг, изяснява пред националната телевизия Таня Конярова – Фондация „ Звезда и надежда”.

Трябва да има асортимент и образование, считам, на тези хора. Може би и надзор. Може би и съгласуваност какво тъкмо се случва. Информация от самото дете по какъв начин се усещат, добавя Любка Иванова – обществен служащ.

След навършване на пълноправие, девойките и момчетата напущат Центъра за настаняване от фамилен вид. При душевен разстройства, деменция или физически увреждания, те могат да бъдат настанени в Центрове за възрастни хора. Останалите, които нямат проблеми, могат да аплайват за настаняване в преходно жилище. В него те могат да останат до 3 години.

Преходни жилища за три години обезпечават и неправителствени организации. Точно в такова се срещат Сашка и Вики.

Учим ги на всичко. На битови действия, учим ги да следват рецепта, да пазарят по приоритет. Учим ги да икономисват пари, добавя Любка Иванова – обществен служащ.

Трябва да призная, че през последните години е много по-добре от това преди 10 година Идват с доста повече умения. Вече няма домове, Вие знаете, че е деинституционализирана цялата система. ЦНСТ е един доста по-добър вид, тъй като там има най-много 18 деца и отношението, вниманието, методът, на който те поддържат връзка с възпитателите е на доста по-добро равнище. Но доста постоянно стават жертва, за жалост, на маргинални групи, на рискови групировки, на трафик и на всички други неща, за които Вие и ние знаем, споделя Таня Конярова – Фондация „ Звезда и надежда”.

За да се избегне този сюжет, с излезлите от центровете работят обществени служащи. Те са уверени, че девойките и момчетата ще се интегрират и ще си намерят работа по-лесно, в случай че се промени закона и се вкарат наложителни стажове още преди пълноправие.

Ето и в този момент е реалност, че около пандемията доста от нашите девойки бяха освободени от работа, тъй като са последните назначени и те са най-уязвимите и би трябвало да търсим други благоприятни условия, споделя Любка Иванова – обществен служащ.

Миналата година 1200 младежи, които учат са се записали в бюрата по труда. Половината от тях са почнали работа.

Това, което придобива от ден на ден известност, в това число и измежду бизнеса е дуалното образование. То е използвано за всички възпитаници, без значение дали са в професионална гимназия или в общообразователна такава. Това е образование на работното място с придобиване на специалност. Това се финансира от страната, в този смисъл молим и към работодателите да се възползват от тази опция. За образованията се поемат разноските за образования, плюс стипендии, в случай че са безработни лица на самите лица, транспортни разноски, в случай че живеят в друго обитаемо място, изяснява Кремена Калчева от Агенция по заетостта.

Наистина е пожелателно и мисля, че всички би трябвало да работим към това да е пожелателно. Всички учещи над 16 година могат да дойдат при нас в бюрата по труда, да се записват и ние работим с тях за това да ги ориентираме какви специалности, какви места се търсят на пазара на труда. Това, което предлагаме ние като институция, която е с трудова претовареност, е в действителност работа – почасова или за избран интервал от време. Там към този момент младежите са назначени по трудов контракт, добавя Кремена Калчева от Агенция по заетостта.

Безработните, напуснали Центровете от фамилен вид могат да аплайват за финансова помощ към Агенцията за обществено подкрепяне.

Регистристрират се в организация „ Бюро по труда “ и аплайват за месечна обществена помощ в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес. Всеки коефициент съгласно случая е друг, самостоятелен за даденото лице. До 65 години е 80% по обезпечения най-малък приход, някъде към 54 лева е сумата на месец. Като безработните би трябвало да поставят и публично потребен труд в границите на 14 дни по 4 часа, с цел да получат тези пари, споделя Зоя Попова, отдел „ Семейни и обществени помощ “, АСП.

Освен месечни помощи лицата могат да аплайват и за даването на еднократна помощ при инцидентни потребности от здравословен темперамент, за просветителни потребности. Размерът на помощта е до 375 лева Лицата могат да аплайват и за издаване на персонална карта. Размерът на помощта е до 75 лева Освен тези помощи се обезпечават и такива за отопление. В нормативната уредба няма написан тъкмо правилник особено за тази категория лица. Те се подкрепят по общия ред на закона. Като са планувани и някои облекчения.

В страната има близо 270 центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи. 2700 от местата в тях са запълнени, а свободните са 580.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР