Всяка година на 7 юни Българската православна църква почита паметта

...
Всяка година на 7 юни Българската православна църква почита паметта
Коментари Харесай

Красиви имена черпят за имен ден, почитаме силна светица

Всяка година на 7 юни Българската православна черква уважава паметта на Света мъченица Валерия. Имен ден честват всички с името Валери и Валерия. Името идва от латинското родово наименование Valeruis – „ Силен съм “.

Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, по времето, в което се правили жертвоприношения. Светицата, дружно с две нейни приятелки – Мария и Кириакия решили да се отрекат от подправените идоли, като опълчат против езическите ритуали, и избягали от града си. В гората те се отдали на непоколебим пост и молебствия към Бога.
-->
Управителят на Кесария, обаче, научил за отхвърли им да се отрекат от Христос. Трите девойки се скрили в дребна къща, постили и се молили за заличаването на идолите по този начин, че да не се правят към този момент езически ритуали и жертвоприношения. Въпреки това били открити и отведени при шефа на Кесария. Той заречен да пощади живота им, в случай че се съгласят обществено да се отрекат от христовата религия. Те обаче отказали, и за наказване били екзекутирани.

Католическата черква също има канонизирана светица на име Валерия, като паметта й също се празнува на 7 юни. Тя е известна като света Валерия Миланска, била е родена в Милано, и е убита от бойци, тъй като е пособия при християнските погребения, откакто приела християнството. Тялото ѝ е намерено години след убийството ѝ и заровено по християнски бит в катедралата Свети Себастиян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР