Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба

...
Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба
Коментари Харесай

Световен ден за борба с рака: Аз съм и аз ще бъда

Всяка година на 4 февруари означаваме Световния ден за битка с рака. Това е единствената самодейност, в която целият свят застава единен в битката с подлото заболяване. Това също е и ден, в който си слагаме за цел да осъзнаем по-добре какво значи тази болест и да разберем какво е нейното влияние в целия свят.

На 4 февруари 2000 година в Париж се организира Първата международна среща за битка с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта против рака. На срещата се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за битка с раковите болести - разкриване, лекуване и предварителна защита.

През 2019 година Международният съюз за надзор на рака и СЗО сложиха началото на нова 3-годишна акция под мотото: "Аз съм и аз ще бъда ", която ще продължи до 2021 година Тя приканва цялото общество да поеме своя персонален ангажимент за понижаване на световните последствия от рака и да работи.

Раковите болести са водеща причина за смъртността в световен мащаб. По данни на Световната Здравна Организация /СЗО/ всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от заболяването. Специалистите предизвестяват, че в случай че не бъдат подхванати съответни дейности, през идващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични болести. В Европейския съюз (ЕС) раковите болести са втората по периодичност причина за гибел след сърдечно-съдовите болести.

Всяка година две от 10 дами и трима от 10 мъже умират от рак, а на почти 3,2 млн. европейци се слага тази диагноза. Статистиката демонстрира, че заболеваемостта от рак при мъжете и дамите продължава да нараства макар по-добрата профилактика и лекуване. С увеличението на продължителността на живота и възрастта на популацията се чака и увеличение на броя на пациентите с рак.

Добрата вест е, че към 40% от раковите болести са евентуално предотвратими. Рискът за развиване на заболяването може доста да бъде понижен, в случай че:

Спрете използването на тютюн и избягвате пространства, където може да станете пасивни пушачи;

Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с съсредоточени напитки;

Избягвате несъразмерното излагане на слънце;

Поддържате здравословно тегло, посредством здравословно хранене и упражнявате постоянна физическа активност;

Знаете по какъв начин да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак;

Редовно ходите на профилактични прегледи.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР