Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди

...
Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди
Коментари Харесай

Стефка Костадинова прие факела с олимпийския огън


Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в обичайна самодейност за отбелязване на Международния Олимпийски ден. На тази дата преди 126 години в парижката Сорбона се ражда и официализира концепцията за възобновяване на античните олимпиади в актуалния им вид. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица интензивности празника, дружно с Деня на българския олимпиец.

По този мотив през днешния ден в НСА ръководителят на БОК Стефка Костадинова посрещна щафетата и одобри от ръцете на възпитаници и студенти факела със символичния олимпийски огън в столицата. До нея бяха още Любомир Ганев – президент на БФ волейбол, проф. Лозан Митев от НСА, Румен Стоилов - президент на БФ джудо, Пламен Кръстев от Изпълкома на БОК, Йорг Шенк – президент на БФ хокей на трева и други

„ Целият свят чества през днешния ден олимпийския ден, с което отдава респект на първооснователите, на тези, които ни завещаха великата концепция на олимпизма с неговите благородни правила и идеали. Това лято МОК насочва специфичен апел за единен и кротичък свят. Бъдете горди с нашите велики първенци, тъй като те популяризират страната ни по цялата планета. Желая на всички български олимпийци здраве и мощ. А на вас – бъдещите спортни звезди, поисквам да постигнете триумфите на огромните български първенци, които са горделивост за нацията, “ сподели в късото си одобрение към младежите Костадинова.

„ Този ден е по-специален и за най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри. Притежателката на рекордните пет олимпийски медала, два от които златни Мария Гроздева чества рожден ден навръх 23 юни, а тази година отбелязва популярен празник. Миналото лято именитата състезателка по спортна пукотевица стана и първата българка с присъединяване на 7 олимпиади, “ сподели още Стефка Костадинова.

След това, хванати за ръце всички направиха фотография със специфичното обръщение на МОК за мир тази година - #MoveForPeace and #OlympicDay.

Във висшето спортно учебно заведение обичайно студенти и преподаватели означават празника с редица други съревнования и интензивности. В тях се включиха възпитаници от столичните учебни заведения и олимпийски клубове – 35 СЕУ „ Добро Войников “, 55 СУ „ Петко Каравелов “, 191 Основно учебно заведение „ Отец Паисий “ Железница, студенти, преподаватели и представители на НСА и други Всички участници бяха със специфични фланелки с логото на олимпийския ден. Празникът приключи с доста фотоси и селфита на младежите с актуалната международна рекордьорка в скока на височина, световна звезда и легенда на българския спорт Стефка Костадинова.

Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец бе празнуван и в доста други градове из страната, където по традиция отдадените на олимпизма хора проведоха разнообразни събития.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР