Всяка година на 2 септември в Приднестровието – ивица земя,

...
Всяка година на 2 септември в Приднестровието – ивица земя,
Коментари Харесай

Европейска държава, която не съществува, но има столица и валута

Всяка година на 2 септември в Приднестровието – линия земя, разпростряла се около границата на Румъния с Украйна, се чества денят на независимостта на Приднестровска молдовска република. Въпреки че страната публично не съществува.

Година преди Съюз на съветските социалистически републики да се разпадне – през 1990, територията афишира самостоятелност, която не е приета от никоя страна в Организация на обединените нации. ПМР или Транснистрия (на румънски) е изключително място във всяко отношение. Нейната столица Тираспол постоянно се разказва като „ замръзнала в епохата на Съюз на съветските социалистически републики “, оповестява Би Би Си.

Най-евтините хотели в Европа. Вижте къде (освен в България) са те

От помпозната скулптура на Ленин, стояща пред бруталистичната постройка на Народното събрание на ПМР до улиците, кръстени на комунистически светила и значими дати, градът в действителност не е изгубил духа на руската ера.



По време на националния празник се организира боен церемониал с маршируващи бойци и руски джипове. Разбира се, има и боен оркестър, който изненадващо може да извърши кавър на някое известно американско рок парче.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР