Всяка година на 1 декември светът отбелязва борбата с ХИВ/СПИН.

...
Всяка година на 1 декември светът отбелязва борбата с ХИВ/СПИН.
Коментари Харесай

Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Всяка година на 1 декември светът отбелязва битката с ХИВ/СПИН . Тази година денят и обвързваните с него събития минават под оповестеното от Обединената стратегия на Организация на обединените нации за СПИН (UNAIDS) мото „ Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите “.

За първи път този ден е маркиран през 1988 година . Тогава Световната здравна организация в устрема си да насочи публичното внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае нуждата от поддръжка и схващане за хората, живеещи с ХИВ, афишира 1 декември за Световен ден за битка със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за битка със СПИН се трансформира в начало на целогодишна акция с акцент върху предварителната защита, образованието и информираността.

Според специалистите на UNAIDS светът е заплашен от разширяващ се лист от пандемии. С навлизането в третата година от пандемията от COVID-19, ние също навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН. Действията, от които се нуждаем, с цел да сложим завършек на СПИН, също ще ни оказват помощ да спрем бъдещите пандемии.

Становището на Световната здравна организация (СЗО) е, че ХИВ остава главен проблем за публичното здраве, който визира милиони хора по света. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права са измежду неуспехите, които разрешиха на ХИВ да се трансформира и остане световна здравна рецесия. Сега COVID-19 изостря тези неравенства и слага редица компликации при даването на услугите, което слага провокации в живота на част от хората, живеещи с ХИВ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР