Всяка година международната полярна общност отбелязва на 1 декември Международния

...
Всяка година международната полярна общност отбелязва на 1 декември Международния
Коментари Харесай

1 декември - Международен ден на Антарктида

Всяка година интернационалната полярна общественост отбелязва на 1 декември Международния ден на Антарктида.
На 1 декември 1959 година във Вашингтон е подписан контракт, чиято цел е да контролира интернационалните връзки на единствения континент на Земята без локално население - Антарктида.
Първоначално така наречен Антарктически контракт е подписан от дванадесет страни, чиито учени интензивно правят проучвания на континента по време на Международната геофизична година (1957-1958).
Влизането му в действие е през 1961 година и от този момент се причисляват доста страни, измежду които и България, като все още общият им брой е 53.
Антарктическата договорна система, включваща Антарктическия контракт и свързани с него съглашения, се отнася за всички земи на юг от 60° ю.ш.
Разрешено е територията да се употребява единствено за мирни цели. На континента могат свободно да се правят научни проучвания, чиито резултати се обменят сред страните.
Забранени са военни действия и нуклеарни опити, а станциите могат да бъдат проверявани. Опазването на околната среда е обвързване за страните по контракта, а положителното интернационално съдействие е в полза на всички.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР