Всяка година издателството на Оксфордския университет подбира специална дума, която

...
Всяка година издателството на Оксфордския университет подбира специална дума, която
Коментари Харесай

Имаш ли rizz? Оксфордският университет избра думата на годината

Всяка година издателството на Оксфордския университет сортира специфична дума, която има съответстващо културно значение. Думата за 2023 година, съумяла да грабне вниманието на учените от влиятелната институция, е “Rizz ”.

Широко употребяваната дума в интернет, се дефинира като жанр, сексапил или прелест, тип умеене на човек да притегли сантиментален или полов сътрудник.

Смята се, че думата е съкратена форма на „ харизма “. Rizz може да се употребява и като глагол: " rizz up " значи сполучливо да привлечеш или съблазниш човек.

" Rizz беше определен от езиковите специалисти на Oxford University Press (OUP) като забавен образец за това по какъв начин езикът може да се образува и споделя в границите на съответни общности, преди да бъде общопризнат по-широко ", написа в известие издателството, представено от Business Insider.

" Думата приказва за това по какъв начин по-младите генерации основават пространства - онлайн или персонални - където те имат и дефинират езика, който употребяват. "

OUP съобщи, че е евентуално с течение на времето от ден на ден думи, произлизащи от обществените медии и интернет културата, да бъдат употребявани в ежедневния език.

Президентът на Oxford Languages Каспър Гратуол разяснява в изказване, че думата е достигнала своята най-голяма известност през юни тази година, откакто артистът Том Холанд е бил запитан в изявление за Buzzfeed за своя rizz, на което той е дал отговор, че " няма никакъв rizz ".

Хората имаха опция да гласоподават в обществените медии, с цел да понижат листата с думи, определени от специалистите. Тази година измежду определените бяха rizz, Swiftie, beige flag, prompt, heat dome, de-influencing, situationship и parasocial.

" Беше необикновено да забележим по какъв начин публиката още веднъж се радва да бъде част от избора на дума на годината ", споделя Гратуол.

" Да бъдеш очевидец по какъв начин хиляди хора дебатират и разискват езика по този метод в действителност акцентира силата, която той има, с цел да ни помогне да разберем кои сме и да преработим това, което се случва със света към нас. "

Миналата година Оксфордската дума на годината беше " goblin mode " - различен жаргонен термин, описващ " безпардонно самозадоволяващо се, мързеливо, повърхностно или алчно " държание.

През ноември Collins Dictionary показаха, че думата на 2023 година е " изкуствен интелект ". Американската издателска компания Merriam-Webster избра “aвтентично “ за своята дума на годината.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР