Всяка една страна е заплашена от радикализация, коментира пред журналисти

...
Всяка една страна е заплашена от радикализация, коментира пред журналисти
Коментари Харесай

Каракачанов: Опитват да радикализират ромите в гетата

Всяка една страна е застрашена от радикализация, разяснява пред публицисти вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Той осведоми, че са готови законодателни оферти по въпросите на финансиране на вероизповеданията и по тематиката за фрагментите, които се занимават с изповядване на една или друга вяра.

Социални ограничения също са наложителни, нужна е обществена стратегия за тези райони, разяснява също вицепремиерът.

Каракачанов сподели това в отговор на въпрос по време на конгрес има ли заплаха от радикализиране в България. Той посочи, че опитите за радикализация са ориентирани към ромите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите - две общности, които живеят при сложни условия.

Там по думите на вицепремиера от Вътрешна македонска революционна организация са ориентирани такива старания, финансират се, основават се и културни структури.

Смятате ли, че е обикновено младежи, учили по 8-10 години в частни ислямски университети, и то в страни, в които се проповядва и публична вяра там е уахабизмът, да идват и да заемат места в мюфтийството или в джамиите, разяснява Каракачанов.

По думите му Висшият ислямски институт в България би трябвало да се лицензира и той да образова фрагментите си по образователна система, одобрена от МОН.

Всеки един български жител, приключил някъде другаде, би трябвало да минава през лицензиране през МОН, с цел да получи правото да преподава, добави Каракачанов.

Той означи, че не е обикновено заплатите на имамите в България да ги заплаща непозната страна.

Попитан има ли данни за съществуване на ислямистки кафези у нас, Каракачанов уточни, че това е сензитивна тематика, доколкото сходна информация не се дискутира обществено. По думите му обаче "опити за основаване на сходни неща " има.

Той напомни процеса в Пазарджик и добави, че там също има неща, от които могат да се създадат заключения. Каракачанов уточни също, че има връзка сред тероризма и бежанския поток.

Каракачанов взе участие в Тринайсетата интернационална конференция "Тероризмът и електронните медии " в София. Организатор е Международната академия за телевизия и радио при поддръжката на Федералната организация по печата и всеобщи връзки на Руската федерация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР