Всяка домакиня, която обича да се грижи за дома си

...
Всяка домакиня, която обича да се грижи за дома си
Коментари Харесай

Да си отгледаме домашни подправки в саксии

Всяка стопанка, която обича да се грижи за дома си и да радва фамилията си, като им подготвя вкусни манджи, не един път си е мечтала за голяма градина, в която да има всевъзможни миризми. По този метод всичко, което прибавя към гозбите ще бъде свежо, а свежите подправки несъмнено имат по-различен и по-добър усет.

Всъщност няма нищо невероятно да си отглеждате подправки даже да нямате огромна и обширна градина. Повечето от тях разрешават да бъдат гледани в саксия, също така не изискват доста грижи и не са изключително капризни. Необходимо е единствено да ги поливате.

Положителното е, че по този метод можете да си имате свежи ароматни подправки целогодишно, а и домът ви ще бъде декориран със свежите им зелени цветове.

 Отглеждане на подправки

1. Розмарин – розмаринът има характерен мирис, който подхожда доста на печени меса, средиземноморска кухня, даже и на постни манджички. Можете да си го отгледате вкъщи като за задачата би трябвало да знаете, че прекомерното внимание може да умори подправката. Не е ли това идеалното растение – нужно е единствено да бъде поливано, като през зимата поливане би трябвало да е по-оскъдно, а и да не го забравите на терасата или верандата, когато температурите паднат под 5 градуса.

В случай, че растението ви е прекомерно високо и желаете да го размножите, откъснете десетина сантиметра от върха му и ги потопете във вода. Не след дълго ще пусне коренчета и към този момент ще е готово да го засадите. Оставете го на пресен въздух и го поливайте, когато почвата е суха.

 Розмарин в саксии

2. Чубрица – извънредно постоянно употребена в нашата българска кухня, най-много се прибавя към яхнии и ястия с картофи, отива също и на ориз и така нататък За развъждането й, нужно е да знаете, че това е многогодишно растение, което се нуждае от доста слънчеви лъчи и почва с варовик. Поливайте, когато почвата е суха.

3. Босилек – тази фалшификация е страхотна за сирена, за подправяне на пица или спагети. Засажда се благодарение на семена на към 1 см от повърхността и всичко, което и е належащо са слънце и вода, освен за поливане. Пръскайте клончетата на растението заран.

4. Мащерка – нейният внимателен мирис подхожда на доста типове гозбички. Отглежда се повече от елементарно, в случай че забравите да я полеете, не го приемайте за нещо съдбовно, само че недейте напълно да спирате поливането. Слагате няколко семенца в подобаваща саксия с пръст, върху семената не добавяйте почвена примес. И имайте самообладание – първоначално мащерката се развива много постепенно. Полейте деликатно и сложете саксията на ярко и слънчево южно място. Не избира прекомерно влажната среда.

5. Риган - подобаващ за ароматизиране на пици, сосове, супи, печени меса, както и спагети. Засейте семенца в саксия и поливайте спестовно. Обича слънчево място, а през зимата му осигурете повече светлина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР