Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Газът през декември ще е с 10% по-скъп, КЗК ще изследва онлайн търговията

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подбора от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните международни събития -.
КЕВР утвърди покачване на цената на газа от през днешния ден до 102.33 лева за мВтч Това е 9.8% над ноемврийската цена, която беше 93.19 лева още веднъж без включени налози и такси. Регулаторът се преценява с импортираното по рано денем предложение на " Булгаргаз ". От компанията акцентират, че това подхожда на 52.32 евро, до момента в който междинната цена на газа в Европа е над 83 евро.

В средата на ноември държавният газов снабдител предложи през януари цената да бъде 93.13 лева за мегаватчас. Това е с ангажимента, че предлагането към 1 януари ще се актуализира по отношение на данните от пазара. Комисия за защита на конкуренцията ще проучва електронната търговия Поводът е, че секторът се развива бързо и обществената и икономическата му роля пораства, изключително в изискванията на пандемия. Макар в България да оперират и някои по-големи онлайн магазини, продажбите са много разпокъсани по този начин, че мъчно може да се чака комисията да открие монопол, картел или друга форма на непозволено споразумение. От решението ѝ не излиза наяве тя да подозира съответни случаи на корист с господстващо състояние или други нарушавания на антитръстовото законодателство. Все отново там се показва, че " в практиката си Комисия за защита на конкуренцията към този момент се е сблъсквала с съответни детайли в областта на електронната търговия, някои от които с изразен евентуално антиконкурентен темперамент ". Число на деня 242.29 евро/мВтч е днешната борсова цена на тока, което е нов порив нагоре след относително умерено начало на седмицата. Ръстът по отношение на през вчерашния ден е с 21.8%, като сходно е нарастването и на прилежащите ни пазари. Най-силно скача цената в Германия - със 114%, откакто през вчерашния ден там беше рекордно на ниска цена - 91 евро/мВтч. ИКОНОМИКА Организацията за икономическо сътрудничество и раз предизвести, че инфлацията е главен риск пред световния напредък Организацията остава оптимистична, като намали минимално упованията си за растеж на международната стопанска система през 2021 година - от 5.7 на 5.6%. Прогнозата за 2022 година остава без смяна на 4.5%. Същевременно обаче анализаторите на институцията предизвестяват, че новият вид на вируса може да докара до още повече забавяния по веригите на доставка и по този начин да способства за нарасналата инфлация. Все отново базовият сюжет остава тя да доближи връх към 5% при започване на идната година и по-късно гладко да се успокои.

ПАЗАРИ Джером Пауъл възнамерява да понижи покупките на облигации през декември Председателят на Федералния запас Джером Пауъл уточни във вторник, че централната банка може да форсира премахването на стратегиите за стимулиране на стопанската система като месечните покупки на облигации, до момента в който се бори с увеличаващия се инфлационен напън. В изказване пред сенатска комисия Пауъл показа, че намаляването на месечните покупки на облигации може да се случи авансово и покупките да спаднат под 15 милиарда $ на месец. Според анализаторите Джером Пауъл приготвя стопанската система на Съединени американски щати за повишение на лихвите през юни 2022 година Коментарите на ръководителя на Фед доведоха до неочакван отлив на капитал от фондовете, които влагат в корпоративни и държавни облигации. Турската лира доближи ново рекордно дъно от 13.84 за $ Тласък за следващо обезценяване на валутата даде изявлението Джером Пауъл за допустимо по-бързо стягане на паричната политика на Съединени американски щати, което оскъпи $ по отношение на множеството валути. В по-късните часове търговията се върна на равнища към 13.3 лири за $.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР