Всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в

...
Всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в
Коментари Харесай

Насилието над жени у дома или на работа – най-често от ревност

Всяка четвърта жена в България е подложена на принуждение в всекидневието и дома си. През 2018 година над 1500 български дами и деца са били жертви на принуждение. За съпоставяне през 2017 година са 1300, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За последните четири години (вкл. настоящата) броят на убитите представителки на нежния пол е съвсем 100. Техният брой може и да е повече, защото има и такива, които не са разпознати като жертви на домашно принуждение, означават в отчет от фондация „ Анимус ”.

НАСИЛИЕ ОТ РЕВНОСТ

Домашното принуждение е един от най-големите проблеми у нас. Ревността е най-честият претекст.

Всеки трети човек у нас е ставал очевидец или познава някой, който страда или е бил измъчван в дома си. Мъже също стават жертва на домашно принуждение и тормоз.

РЪСТ НА УБИЙСТВАТА

През последните три години с 50% са се нараснали убийствата на дами, осъществени от съпрузи, сътрудници и близки родственици, сочи отчет на Министерство на вътрешните работи от началото на тази година. През 2016 година те са 22, за 2017 година – 27, през 2018 година – 33 дами. От началото на 2019 година живота си изгубиха 7 дами, а други бяха грубо пребити.

Справка от 7 окръжни съдилища демонстрира, че над 90% от случаите убийствата на дами са осъществени от мъже, като при две трети от убийствата са осъществени в дома на жертвата.

БИЧ ЗА ЖЕНИТЕ В ЕВРОПА

Агресията против нежния пол е шокираща и в Европа. Само от началото на годината във Франция са убити над 100 дами. В други европейски страни хрониката регистрира, че най-често закононарушението или половия тормоз е на работното място.

СПЕШЕН ЗОВ ЗА ПРОМЯНА

Промяната на ужасната ежедневна действителност за хиляди дами в България и по света изисква твърди и решителни ограничения, молят организациите за правата на индивида. Според правозащитниците, с цел да бъде реализирана смяна, е належащо да се построи основа, чиито фундаменти са взаимност, морал, почитание и на цялостна равнопоставеност на половете освен в публичната сфера, само че и в дома!

Спешните ограничения против насилието над дами са извънредно наложителни. В тази връзка за поредна година организации и институции предизвикват разнообразни акции. Омбудсманът Диана Ковачева, която привиква тематична полемика на 25 ноември, а фасадата на институцията – светва в оранжево – в поддръжка на акцията „ Зонта споделя НЕ ”, която се организира всяка година.

Също на 25 ноември феминистки организации и колективи провеждат митинг на площад „ Независимост “ под надпис „ Докато има принуждение, битката продължава “.

Международният ден за елиминиране на насилието против дамите – 25 ноември е разгласен с Резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации на 17 декември 1999 година, само че активистки от разнообразни организации го означават още от 1981 година Тази дата води началото си от жестокото ликвидиране през 1961 година на трите сестри Мирабал – политически активистки в Доминиканската република, убити по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961). /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР