Всяка аптека, търговец на едро и болница трябва да проверяват

...
Всяка аптека, търговец на едро и болница трябва да проверяват
Коментари Харесай

Едва половината аптеки са въвели системата срещу фалшиви лекарства

Всяка аптека, търговец на едро и болница би трябвало да ревизират дали медикаментите са подправени или не. ОТ лечебните заведения единствено една трета са внедрили системата.

© Надежда Чипева Гратисният интервал от половин година, в който аптеките и търговците на едро с медикаменти можеха да продават лекарства, без да са въвели система за инспекция за подправяне (т. нар. верификация), свърши. Ако обектите нямат скенер и обвързван със системата компютър, с които да се уверят, че опаковката е истинска, те ще подлежат на санкция от Изпълнителната организация по медикаментите. Засега обаче Народното събрание не е дал своя вот размера на санкциите за тъкмо това нарушаване, защото здравното министерство закъсня с плана за промени в закона за медикаментите.

Той е на уеб страницата му, само че в раздела за вести и не е подаден за публично разискване. Освен промени в лекарствения закон той съдържа 86 страници промени в още 15 здравни закона.
В същото време България е една от четирите европейски страни, които са изостанали с въвеждането на тази система. По закон преди продажбата на всеки медикамент фармацевтът би трябвало да сканира опаковката и да го отпише от системата за следене на медикаментите, която е общоевропейска. Дълго време фармацевтите твърдяха, че не желаят да вкарват системата, тъй като в България няма подправени медикаменти. Оказа се обаче, че първото фалшифицирано лекарство в Европейски Съюз и то против рак беше засечено от системата тъкмо с генезис България преди два месеца.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Само половината аптеки

До 8 август в системата за верификация са включени 2256 аптеки, от които 141 са болнични аптеки, заяви Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите. От данните й излиза наяве, че това на процедура е към 50% присъединяване на аптеките в системата, още по-притеснително е, че в болничния бранш, в който работят 363 клиники, са регистрирани единствено към 1/3 от тях - 141 лечебни заведения.

Търговците на едро, които вземат участие в системата, са 117 от общо 200. През последната седмица са подадени и над 70 поръчки от аптеки и търговци за включване, споделя още Паунова. Тя добавя, че в това време в България производителите на лекарства към този момент са пуснали за продажба над 90 млн. опаковки с новите кодове против подправяне, което е съвсем половината от потреблението.

В началото на февруари част от аптеките излязоха на митинг с гледище страната да им купи четци за верификацията на стойност 200 лева Отделно от това те упорстваха да им бъдат предоставени гратис компютри и програмен продукт, както и да им платят интернет връзката. Аптеки, които нямат компютри, не работят със здравната каса. Освен това дълго време се правеха опити да се откри какъв брой от аптеките нямат никаква интернет връзка и компютър, като първичните догатки бяха за 600 обекта. Тогава здравното министерство даде гратисен интервал от половин година на обектите да се снабдят с четци за верификация и с компютри и интернет. Техниката ще бъде нужна и за още едно законово обвързване на аптеките – всеки ден да подават информация за наличностите си към лекарствената организация, с цел да се забрани износ на дефицитни медикаменти.

" Има още няколко страни в Европейския съюз, които са изостанали като България във включването в системата. Това са Румъния, Полша и Франция. Във Франция обаче казусът е със софтуерния снабдител, а не заради нежеланието на аптеките ", споделя Паунова.

Какви ще бъдат глобите

В момента аптеките могат да бъдат глобявани за липса на система за верификация единствено по общия текст за нарушаване на лекарствения закон от 3000 до 10 хиляди лева Ако такава санкция обаче бъде наложена, тя ще падне в съда. Затова здравното министерство е предложило специфичен текст в закона, съгласно който аптеките да бъдат глобявани, в случай че продават медикаменти, без да се уверят, че те не са подправени. Проектът е на уеб страницата на ведомството, само че към момента не е пуснат за публично разискване. В него е записано, че санкцията ще бъде от 1000 до 3000 лева Според фармацевти досега Изпълнителната организация по медикаментите при инспекции в обектите е отправяла наставления на аптеките да си закупят четци за верификация, само че към момента не е налагала наказания.

" В България за жалост работят отрицателните тласъци. Вместо да употребяват този интервал, с цел да се свържат със системата и да я тестват, част от аптеките чакат да бъдат санкционирани ", споделя Паунова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР