ВСС повторно гласува за Иван Гешев. По темата в студиото

...
ВСС повторно гласува за Иван Гешев. По темата в студиото
Коментари Харесай

Изборът на нов главен прокурор - дискусия в Още от деня

ВСС наново гласоподава за Иван Гешев. По тематиката в студиото на " Още от деня " дискутират юристът Борислав Цеков и журналистът Йово Николов.

В изказването на президента имаше два съществени претекста, те като цяло бяха по-скоро политически в сравнение с правни, сподели Борислав Цеков.

По думите му поради това е обикновено те да не бъдат разисквани в дълбочина във Висш съдебен съвет, защото " философията, която е вложена в нашата конституция по отношение на тази процедура, е че това е един професионален, а не политически избор ".
Борислав Цеков, правист: Неслучайно решаващата власт е поверена точно на Висш съдебен съвет, а президентът, доколкото има присъединяване в тази процедура, той е по-скоро една корективна опция, само че няма право да взима окончателното решение.
Според него полемиката за избирането на Иван Гешев е била неприятно проведена и на ниско равнище.

Журналистът Йово Николов сподели, че са две тезите, които са застъпени на съвещанието на Висш съдебен съвет.
Йово Николов, публицист: Едната теза е, че изказването на господин Радев е било политическо, другата теза беше, че той има задоволително правни причини към самата процедура от позиция на това, че беше единствено един претендент за основен прокурор и от позиция на професионалните качества на към този момент определения основен прокурор.
По думите му същинска полемика за избора на господин Гешев не е била извършена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР