Вслушвайте се в прасетата: В опит да подобрят хуманното отношение

...
Вслушвайте се в прасетата: В опит да подобрят хуманното отношение
Коментари Харесай

Прасетата заслужават да бъдат изслушвани, твърдят изследователи

Вслушвайте се в прасетата: В опит да подобрят хуманното отношение към животните, европейски откриватели са създали инструмент за декодиране на възприятията, изразявани от тях посредством разнообразни типове грухтене, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ".

Разпределени сред Швейцария, Дания, Норвегия, Франция и Чехия, биолозите са проучили над 7000 записа на 411 свине - от късото " скърцане " на удовлетворение от сучене до обезверените крясъци при кръвопролитие, преди да ги класифицират в деветнадесет разнообразни категории, предава Българска телеграфна агенция.

" Доказахме, че е допустимо да определим страстите на прасетата съгласно техните вокализации ", изяснява ръководителката на плана Елоди Брифер от Копенхагенския университет.

Проучването предлага нов метод за възстановяване на благосъстоянието на животните благодарение на инструмент, който разрешава да се категоризира страст с помощта на създаден звук.

" Използваме и логаритъм за машинно образование, който създава спектрограма и се образова да разпознава негативни и позитивни контексти ", добавя Брифер.

Веднъж създаден, този нов способ за наблюдаване ще разреши на фермерите, които разполагат единствено с принадлежности за инспекция на физическото богатство, да наблюдават и психическото здраве на животните си.

Според резултатите от изследването позитивните усеща се показват с къси звуци, а негативните - най-често дълготрайно.

Защо учените са насочили вниманието си към прасето, а не към телето или заека? Отговорът на създателите е, че прасетата са известни с това, че непрекъснато издават разнородни звуци, което ги прави подобаващи за проучване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР