Всичко започва на 13.03.1963 година, когато Ернесто Артуро Миранда е

...
Всичко започва на 13.03.1963 година, когато Ернесто Артуро Миранда е
Коментари Харесай

„Имате право да замълчите…“ – предупреждението „Миранда“

Всичко стартира на 13.03.1963 година, когато Ернесто Артуро Миранда е задържан от полицията във Финикс поради това, че е откраднал 4 $ от банков чиновник, както и по съмнения в обезчестяване на друга жена. Ернесто имал престъпно минало, в това число за въоръжен обир и опити за обезчестяване, нахлуване и грабеж.

Ернесто Миранда е арестуван в ареста, само че жертвата от половото нахлуване не съумява да го разпознава като нападателя си. Тогава служителите на реда стартират да разпитват Ернесто за осъществените от него закононарушения. По това време арестуваният е на 23 години, той е обществено слаб и некултурен. В началото на разпита той твърди, че е почтен, само че след 2 часа в сектора, подписва своите признания. По-късно се твърди, че употребяваните от полицията техники за разпит са били леки и не е имало неприемливи способи, които да принудят Миранда да се признае за отговорен.

Ернесто Миранда

В съда юристите на Миранда се пробват да потвърдят, че тези признания не са законни, защото подсъдимият не е бил наясно с петата корекция на конституцията, т.е. той не е знаел, че има право да резервира безмълвие. Върховният съд взема решение, че без тези предизвестия, всички изказвания, които Миранда е направил, са били реализирани „ наложително “ по време на разпитите, заради което са неприемливи. Съдът акцентира, че самата форма на разпитите е смущаваща и обвиненият би трябвало да бъде известен за правата си.

Въпреки това, Миранда получава присъда от 20 години отнемане от независимост. През 197 2 година е освободен. След освобождението си той стартира да обикаля питейните заведения във Финикс. На 31.01.1976 година взе участие в пердах и е наръган смъртоносно с нож. Когато полицията идва на мястото, чиновниците на реда предизвестяват килъра на Миранда за правата му. Той се възползва от това и не прави изказване. Никой не е наказан за убийството на Ернесто.

Официалното предизвестие „ Миранда “ звучи по този начин:

„ Имате право да замълчите.

Всичко, което кажете може и ще бъде употребявано против вас в съда.

Имате право да разговаряте с юрист, който да ви съставлява по време на разпитите.

Ако не можете да си позволите юрист, ще ви бъде назначен подобен, който да ви съставлява по време на разпитите, в случай че желаете.

Разбирате ли всяко от правата, които ви оповестих?

Имайки поради тези права, желаете ли да разговаряте с нас в този момент? “

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР