Всичко това, което вчера се договаряхме с кабинета беше на

...
Всичко това, което вчера се договаряхме с кабинета беше на
Коментари Харесай

Земеделците чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта

" Всичко това, което през вчерашния ден се договаряхме с кабинета беше на думи. Очакваме през днешния ден да получим плана на съглашение с държавното управление, който да го обсъдим на оперативни препоръки и най-късно в понеделник да бъде утвърден от наша страна и подписа ". Tова съобщи пред БТВ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на управлението на Българската земеделска камара.

Припомняме, че през вчерашния ден земеделските производители обявиха на брифинг в Министерски съвет след среща с премиера акад. Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев, че стопират ефикасните митинги с които блокираха основни пътища в страната четири дни.
 Властта се съгласи да подкрепя всички зърнопроизводители, само че в друга степен
Властта се съгласи да подкрепя всички зърнопроизводители, само че в друга степен

Загуба ще би трябвало да потвърждават единствено огромните производители

За земеделците било значимо фермерите да получават същата помощ , която са получавали 2022-2023. На поредност от срещи ние ясно и изрично излагахме нашите претенции през цялото време и казахме, че няма да отстъпим от тях. Те са разграничени в три групи: краткосрочните финансови цели за всички браншове, без зърнопроизводството, да се запазят ставките, които са били за подкрепяне на фермерите 2022-2023; за бранш " Зърнопроизводство " - до 3000 декара да получават абсолютно по 20 лева на декар, изясни Караколев.

Той бе безапелационен - земеделците сложили настояванията си пред властта преди три седмици и след кръг от договаряния търсели и аргументирали настояванията си. В последна сметка през вчерашния ден всичко, което желали земеделците от властта било признато, удовлетворен е Караколев.

Въпреки това и през днешния ден две фермерски асоциации. Този път земеделците блокираха граничния пункт " Илинден-Ексохи ".

От Националната асоциация на картофопроизводителите обявиха, че " няма да вземат участие в уговорени мачове " и замразяват участието си в Българската земеделска камара. Те не поддържат подписването на меморандума с държавното управление и ще продължат ефикасните дейности.

Картофопроизводителите упорстват кабинетът да изиска преразглеждане на Европейската зелена договорка , да бъде спрян вносът на артикули от трети страни, които не дават отговор на европейските стандарти, както и спомагателни обезщетения за фермерите в планински и полупланински региони.

Сдружението " Обединени аграрни производители " също не поддържа съглашението и упорства за нормативни промени за държавното подкрепяне на бранша, също за данъчни и регулативни облекчения.

Очаква се на следващия ден, на среща със земеделския министър Кирил Вътев, да бъдат прецизирани всички текстове по съглашението и то ще бъде подписано в понеделник.
 Протестите на земеделците стопират откакто си стиснаха ръцете с властта Обновена
Протестите на земеделците стопират откакто си стиснаха ръцете с властта

Спират се ефикасните протести
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР