Всичко си има край - с тези думи експертите коментираха

...
Всичко си има край - с тези думи експертите коментираха
Коментари Харесай

Заместник-министърът на отбраната на Русия падна на фронта на борбата срещу корупцията

„ Всичко си има край ” - с тези думи специалистите разясниха на ареста на обвинявания в рушвет заместник-министър на защитата Тимур Иванов. Как ще се отрази наказателното дело на работата на ръководения от Иванов отдел и кой различен би трябвало да се тормози след началото на следствието против зам.-министъра на защитата?

В сряда Басманният областен съд на Москва удовлетвори настояването на следствието против заместник-министъра на защитата Тимур Иванов. Изпратен е в следствения арест за два месеца до 23 юни. Друг обвинен по делото - бизнес сътрудникът му Сергей Бородин, беше арестуван за същия интервал. Всеки от тях е упрекнат в приемане на рушвет в изключително огромни размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказване по този член е до 15 години затвор.

Според проверяващите Иванов и Бородин „ влезнали в незаконен скрит план с трети лица, обединили се авансово с тях за осъществяване на закононарушение от проведена група “. Съдът уточни, че подкупът е получен под формата на даване на имуществени услуги по време на възлагане и подизпълнение за потребностите на Министерството на защитата. По време на предварителното следствие Иванов ще бъде арестуван в “Лефортово. ”

Зам.-министърът не признава виновност за приемане на рушвет, оповестиха от органите на реда. " Иванов изрично отхвърля присъединяване си в повдигнатото му закононарушение и упорства за невинността си ", твърди източник, осведомен със обстановката. Според обвинения и отбраната дейностите му са от цивилен темперамент.

В същото време юристът на обвинения Денис Балуев упорства, че в наказателното дело няма предаване на рушвет или каквато и да е финансова премия. Според него начислената сума „ няма нищо общо с кражба по време на доставката на полеви дажби “. Той обаче не отхвърли, че обвиняванията са свързани със строителни контракти на военното ведомство.

Иванов беше арестуван от чиновници на ФСБ във вторник в 17.00 часа. Няколко часа по-рано се организира съвещание на Министерството на защитата, на което той участва. Както заяви “Комерсант ”, арестуваният е прекарал тази нощ в център за краткотрайно задържане.

В различен материал на ТАСС се отбелязва, че обвиненият е оперативно разследван отдавна. Източникът на организацията сподели, че материалите по делото се основават както на свидетелски показания, по този начин и на резултати от оперативни действия. Представител на правоприлагащите органи посочи, че оперативното подпомагане на наказателното дело се прави от военното контраразузнаване на ФСБ.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Владимир Путин е бил осведомен за задържането на Иванов. Министърът на защитата Сергей Шойгу също е бил осведомен авансово.

Тимур Иванов работи в предприятия от горивно-енергийния комплекс от края на 90-те години до 2012 година, по-късно става заместник-ръководител на държавното управление на Московска област, до момента в който губернатор е Сергей Шойгу. От 2013 година до 2016 година Иванов управлява " Оборонстрой ", най-големият строителен холдинг на Министерството на защитата. През 2016 година той е назначен за заместник-министър на защитата, отговарящ за въпросите, свързани с ръководството на собствеността и настаняването на войските, жилищното настаняване и здравното обезпечаване на съветските въоръжени сили. Под негово управление са издигнати основният храм на въоръжените сили и близкият музеен комплекс. По време на пандемията Иванов управлява построяването на 16 многофункционални медицински центъра на Министерството на защитата. През 2019 година той влезе в класацията на “Форбс ” за „ Най-богатите силовици в Русия “. Изданието оцени приходите на фамилията на Иванов на 136,7 милиона рубли, личните му доходи на 13,6 милиона.

Според Андрей Луговой, първи заместник-председател на комисията по сигурността и битката с корупцията към Държавната дума, в самия арест на заместник-министъра няма нищо изненадващо. „ Нещо друго е поразително: в действителност ли е задържан най-сетне? А втората теза е под формата на хубавата сентенция: “Всичко си има край ”, посочи Луговой.

Експертната общественост отбелязва, че казусът със зам.-министъра може да има далечни последствия в границите на СВО. „ Борбата с корупцията в армията може да се оцени единствено позитивно, защото този развой оказва помощ да се обезпечи ред във войските. Освен това в бъдеще това ще се отрази позитивно на ситуацията в зоната на СВО “, сподели военният специалист Максим Климов.

Той изясни, че Иванов е управлявал построяването на обекти за потребностите на Министерството на защитата, да вземем за пример казарми и летища. „ И тези отдели имат въпроси отдавна. По-специално, защитните укрития в някои въздушни бази привлякоха вниманието. Сега органите на реда имат съображение за спомагателна инспекция на обекти “, счита специалистът.

„ Трябва да чакаме, че силите за сигурност ще извършат следствени дейности в ръководените от Иванов ръководства. Този развой няма да се отрази по никакъв метод на активността на отдела “, предвижда Климов. „ Честните хора ще продължат да работят, само че забърканите в съмнителни схеми би трябвало да стартират да се тормозят. В допълнение, командната конструкция на армията допуска съществуването на заместител при положение на неуспех на който и да е на управителен пост ”, добавя той.

Иванов мина в Министерството на защитата от цивилната сфера, напомни докторът на военните науки Константин Сивков. „ Той има много комплицирана биография. Той не е имал връзка с армията преди назначението му за зам.-министър на защитата. Затова той е прочут единствено като строител ”, уточни военният специалист.

Що се отнася до работата на военностроителния комплекс, карцерът на Иванов няма да повлияе значително на тази активност. „ Няма да спрат да се строят здания. В същото време не е изключено следствието да продължи да ревизира дали по делото за подкупа е имало съучастници измежду чиновниците на съответните служби “, посочи Сивков.

Събеседникът прикани да се изчака приключването на всички следствени дейности, само че самият факт на случая, съгласно него, може да демонстрира, че съветското управление не стопира да работи за битка с корупцията даже на фона на военна интервенция - и това е позитивно събитие.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4369Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед5521Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед8899Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед8393Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед26347 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130336Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед89967Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР