Всичко необходимо, за да бъде един нашенски град "умен" (smart

...
Всичко необходимо, за да бъде един нашенски град "умен" (smart
Коментари Харесай

Умен град с архаични управници

Всичко належащо, с цел да бъде един нашенски град "умен " (smart city), не е нито надалеч на запад, нито на изток. Тук, в България, има безчет новаторски технологии, способни да трансформират средата, в която живеем, управлявайки всевъзможни запаси, с цел да пестят време и пари на хората, а и да пазят околната среда. Проблемът е, че ни липсват съвременни управници, които да ги наложат. Дори в София, където за градския превоз още ни е необходим книжен билет, а сякаш "иновативните " автомати, които ги издават, не одобряват карти или книжни пари и не връщат ресто. Работят единствено с монети, и то от едрите. Разбира се, това е единствено парченце от нашенската простотия. Дали в някоя друга европейска столица на хората да вземем за пример им се постанова в работен ден от 14 до 16 часа да са си вкъщи, с цел да осигуря достъп до водомера си? Или пък да висят излишно в тапи, защото етапите на светофарите не се трансформират съгласно натовареността на придвижването?

Решение на тези, а и на редица други неуредици предложиха през седмицата от най-голямата телекомуникационна компания у нас - "Виваком ". Тя, в партньорство с NOKIA, е построила на територията на София мрежа от ново потомство, употребявайки LoRa (Long Range) технология, която служи за връзка сред доста на брой устройства (сензори и базови станции). LoRa на процедура е среда за "Интернет на Нещата " (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна връзка, подвижност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с извънредно невисок разход на сила – батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежата, може да бъде експлоатирана до 10 години.

Възможностите, които LoRa дава, са свързани с интелигентни системи за паркинги, които демонстрират на водачите най-близкото свободно място и ги насочват до там; за мъдро осветяване, даващо по-голяма сигурност за жителите и спестяващо разноски за ток на общините; за надзор на качеството на въздуха; за дейно ръководство на контейнерите за боклук, както и за отдалечено и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други устройства за бита. По нищо не проличава обаче столичните управници да демонстрират интерес към тези неща. Основните им мероприятия към този момент са ориентирани към инфраструктурните поправки, при все това и там никак не им върви. Напоследък няма ден без да се разгласяват фотоси от некачествено изпълнени планове, а поданици от разнообразни квартали постоянно стачкуват поради неналичието на улици, осветяване, канализация, незавършени поправки и така нататък

Ситуацията даже принуди столичния кмет Йорданка Фандъкова да съобщи през седмицата, че общината се възползва от всяка опция за налагане на най-строгите наказания и залага най-строгите условия в договорите. Което, вместо да успокои жителите, сътвори още по-голямо терзание - в случай че това в действителност са най-сериозни санкции и условия, значи ситуацията е безнадеждно. Контролът върху качеството на ремонтните действия, споделя Фандъкова, бил извънредно сериозен, очевидно пропускайки обстоятелството, че живеещите към ул. "Богатица " ще посрещнат втора зима в очакване обновяването да завърши, както бе дадено. Да не приказваме за излагацията с бордюрите по обновените булеварди "Княз Александър Дондуков “ и "Шипченски проход ", както и за кривите колчета в подлеза на НДК...

Показателно е, че през последните 2-3 години за всички улични поправки в София, в които бяха налети десетки милиони, наложените на изпълнителите наказания са единствено 2 млн. лв.. "Мога да подсигурявам изрично, че не плащаме за неприятно и некачествено свършена активност ", твърди Фандъкова. Но обстоятелствата за жалост я опровергават - и на "Дондуков ", и на трамвайната линия по бул. "България ", и на бул. "Шипченски проход " и на велоалеята по "Раковски ", и на доста други места.

Поради всичко това неправителствената организация "Спаси София " изиска преди дни Столичният общински съвет да организира изключително съвещание с единствена точка: некачествени поправки. Тя упорства и за "черен лист " на компаниите, извършващи тези некачествени поправки, прекратяване на практиката "ремонт на ремонта ", по-високи наказания за неприятно осъществяване и обществен мониторинг. Отговор дали нещо сходно ще се случи към този момент няма, само че пък кметът Фандъкова направи инспекция на разширението на сектора от бул. "Тодор Каблешков " сред булевардите "Бъкстон " и "Цар Борис III ". "Очаквам да се завърши по-рано, към 20 ноември ще може да се пусне придвижването ", означи тя, следвайки присъщия за последните години уклон на властта към предварително привършване на обектите. А малко по-късно се разбра, че по-ранното приключване се отнася единствено за половината от 300-метротово трасе. Останалото щяло да се прави другото лято (както обещаваха в миналото и при ремонтите на ул. "Богатица " и пресичащите я улички), нищо че сякаш всичко щеше да завърши едновременно, с цел да не се блокира наново придвижването.

В същото време нищо не се споделя за другото продължение на бул. "Тодор Каблешков " - към бул. "Черни връх ". За този пробив неведнъж ни убеждаваха, че ще се построява с шест ленти за придвижване, трамвай и велоалеи, тъй че да се обезпечи същински транспортен кулоар в южните зони на града. Но в последна сметка се оказа, че ще получим единствено четири ленти за коли, нищо че съгласно Общия организационен проект на София трасето би трябвало да свърже кв. "Овча купел " с бул. "Цариградско шосе " и по цялото му продължение е планувано да има и напълно ново трамвайно трасе. Впрочем, към днешна дата даже не е несъмнено, че пробив изобщо ще има - оповестената социална поръчка за избор на реализатор стои на пауза от началото на септември, когато бяха отворени ценовите предложения на претендентите. В конкуренцията вземат участие общо 11 сдружения, като най-ниско е предлагането на ДЗЗД "Инфрам София 2017 " (съставено от "Джи Пи Груп "АД и "Трансконсулт 22 " ООД) - 9 273 373 лева, а най-високо на "ИСА 2000 " ЕООД - 10 843 591 лв.. С най-хубава техническата оценка, включваща периода за осъществяване и редица качествени индикатори, пък е "ПСТ Груп "АД. И като се има поради поисканата от това сдружение цена от 9 750 976 лева, неговата оферта е стопански най-изгодната. Тоест, в случай че няма някакви основни пропуски в документите, по всяка възможност тъкмо "ПСТ Груп " ще бъде победител. В общината обаче, наподобява, не бързат да разгласят крайното класиране - нищо че поставеният период за привършване на строителните действия е 31 декември 2018-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР