Всичко, което зависи от България за строежа на газопровода между

...
Всичко, което зависи от България за строежа на газопровода между
Коментари Харесай

Александър Николов: Всичко, което зависи от България за строежа на газопровода с Гърция, е направено

" Всичко, което зависи от България за градежа на газопровода сред България и Гърция, е направено ", сподели министърът на енергетиката Александър Николов на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

" Наблюдава се прогрес и няма причина за съществени терзания от осъществяването на плана. Седмичните отчети за напредъка, които получаваме, се надяваме да отиват и към премиера на Гърция ", уточни министърът.

Депутатът Жечо Станков попита министъра дали се работи по механизъм, който да покрива изцяло разхода на общините и обществените заведения за високите сметки за ток. " Ще има бърз механизъм за подкрепяне на общини, обществени домове и образователни заведения, който ще се задейства след приемането на държавния бюджет ", сподели министър Николов.

Той счита, че настояването на ГЕРБ за ниски цени на ток на общини и обществени институции, отхвърлено през вчерашния ден от Комисията по енергетика, е мъчно изпълнимо, тъй като обгръща необятен кръг консуматори, което ще затрудни нотификация от Европейската комисия.

" Предложенията за намаление на цената на природния газ са импортирани от остарелия ръб на шефовете на " Булгаргаз " и те са в минималния вероятен размер ", уточни Николов.

" Помощите от страната за компаниите ще са по-големи във фактурите за януари от тези за декември, въпреки че цените на тока през двата месеца са сравними ", сподели Николов.

" Бизнесът в страната е релативно в положително здраве и това се вижда от размера на налог облага и налог дял ", добави министърът. " Българският бизнес е два-три пъти по-енергоемък от този в Европа ", акцентира той. Николов уточни, че компаниите ще спестят от цената на сила, в случай че я употребяват в непикови часове, когато тя е по-евтина.

" Разходите на бизнеса в България за сила са оптимални. Тук силата е най-евтина и в случай че компаниите се ръководят енергийно дейно, те имат конкурентно преимущество по отношение на други компании в Европа ", уточни Николов. " Няма спънка бизнесът да подписва дълготрайни контракти за доставка на ток ", сподели още той.

Запитан по какъв начин ще се оказва помощ на започващите компании министърът уточни, че това е мъчно, тъй като статистиката сочи, че от започващите компании 90 % банкрутират в първата една година, а в идващите три години банкрутират 75 % от останалите.

Газовата връзка на България със Сърбия ще покачва сигурността на доставките, ще ни направи балансьор и енергиен хъб на Балканите, отваря ни спомагателен пазар и надлежно доход за " Булгаргаз ", сподели още министър Николов.

" Връзката би трябвало да е подготвена през октомври 2023 година и ще сътвори конкуренция на пазара на сила в района ", означи Николов. Вчера той участва на гала в Димитровград, Сърбия, на първа копка на градежа на сръбския сектор на газопровода.

Планираният потенциал на газопровода е 5,5 млн. куб. метра дневно (1,8 милиарда куб. метра годишно) с опция и за реверсивен поток. Предвижда се този потенциал да бъде повишен до 2,4 милиарда куб. метра годишно.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР