Всички знаят старата разговорна фраза, че който удря отзад е

...
Всички знаят старата разговорна фраза, че който удря отзад е
Коментари Харесай

Пловдивски шофьор: Полицейски син ме блъсна с мотор, осъдиха мен

Всички знаят остарялата разговорна фраза, че „ който удря откъм гърба е отговорен ” поради правилото за отдалеченост. Е, пловдивчанин попадна в графата „ изключения ”, откакто бе притеглен като обвинен за нанасяне на междинна телесна щета поради злополука по негова виновност, написа TrafficNews.
Иван Терзийски карал по пътя Пловдив – Асеновград на 11.01.2015 година. Около 14 часа той тръгнал да завива наляво към близката бензиностанция. Погледнал в огледалата, дал ляв мигач, тръгнал да прави завой, а в идващия миг усетил свиреп удар.

Младо момче с мотор се врязалo в задницата на управлявания „ Опел Астра” от Иван Терзийски. Въпреки че завивал към обекта, мотористът тръгнал да изпреварва автомобила пред него.

Колата се преместила на няколко метра, а мотористът направил няколко превъртания, при които си счупил глезена.

След случая била извикана полиция на място. Това, което направило усещане на Иван е, че униформените познавали моториста. Той им приказвал на „ чичо” и други обръщения, които недвусмислено показвали, че се познават.

Оказало се, че мотористът Христо Петков е наследник на един от полицейските шефове в Пловдив. Баща му е Пламен Петков – дълготраен зам.-шеф на 6 районно управление (на МВР) под тепетата. Тогава униформените отишли при Иван и го предиздвикали да подпише акта, в който се твърди, че той е отговорен.

Пловдивчанинът декларирал, че няма по какъв начин да подпише този акт и изискал следователи на място. Униформените му подхвърлили, че няма по какъв начин да се бори против системата и да подпише акта.

Вече година след удара била назначена и автотехническа експертиза. През цялото време Иван бил вписан като очевидец по преписката. От техническата експертиза излиза наяве, че евентуалната причина за злополуката е едновременното потегляне за осъществяване на маневрата от страна на двамата водачи. В нея е вписано още, че водачът на колата е карал с 12 км/ч сега на удара, а мотористът с 90 км/ч.

В постановлението на прокуратурата обаче е вписано, че произшествието е настъпило, откакто Иван Терзийски предизвикал злополуката, като тръгнал да прави ляв завой, а мотористът към този момент бил почнал своята маневра.

Ето и членовете от Закона за придвижването по пътищата, които Иван Терзийски е нарушил съгласно прокуратурата:
„ Всеки участник е в придвижването по пътищата с държанието си не би трябвало да основава рискове и спънки, не би трябвало да слага в заплаха живота и здравето на хората и да предизвиква имуществени вреди.” Водачите са длъжни да управляват непрестанно пътните транспортни средства, които управляват” „ Водачът на нерелсово пътно транспортно средство, завиващо наляво или надясно за нахлуване в крайпътна територия, като двор, дружество, гараж, паркинг, бензиностанция и други сходни, е задължен да пропусне пътните транспортни средства и пешеходците, движещи се по пътя, който той напуща.”
Иван Терзийски схванал, че е обвинен, когато тръгнал да се прибира от Австрия, където живее от 5 години. На границата със Сърбия полицията му декларирала, че е бил пуснат за национално търсене. Той чакал повече от 2 часа да разбере дали ще го арестуват, или ще го ескортират до Пловдив. В последна сметка той бил пуснат и отишъл до министерството, с цел да му отстранен издирването.

Терзийски счита, че цялата тази история има една цел – мотористът да вземе парите от застрахователя и да си покрие вредите, a по-късно да получи пари, като заведе цивилен иск против него.

Делото по случая е тази седмица. Очаквайте продължение!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР