Всички знаем за вредата от прекомерната консумация на захар. Тя

...
Всички знаем за вредата от прекомерната консумация на захар. Тя
Коментари Харесай

Пиете течна захар! Ето в кои напитки се крие

Всички знаем за вредата от несъразмерната консумация на захар. Тя може да докара до доста болести, измежду които метаболитни, каквото е диабетът, от време на време даже онкологични.

Прекомерната консумация на този бърз въглехидрат оказва гибелен резултат и върху мозъчната ни функционалност, води до наднормено тегло, което, от своя страна, може да докара до други здравословни проблеми. Днес обаче няма да задълбаваме във нездравословните свойства на прекомерният банкет на захар.

Вместо това ще си приказваме в статистика. Най-много захар на глава на популацията се приема в Съединените щати. Именно там числата за най-плашещи: средностатистическият американец приема по близо 70 кг захар на година. Това значи към 6 чаши седмично или към 17 лъжици захар дневно.

Препоръките – на ден мъжете не трябва да употребяват повече от 9 г захар, а дамите – повече от 6. Голяма част обаче от захарта идва не от храната, а от напитките. Често не подозираме, че на процедура пием течна захар.

Кои питиета съдържат най-вече захар?

1.Млечни шейкове

 Шейковете съдържат доста захар

На първо място през днешния ден класираме млечните шейкове. Проблемът е с тези, които се продават по кафетата? Докато класическият млечен шейк в дома ви ще се състои единствено от прясно мляко и банан, то това, което прави купените шейкове толкоз привлекателни, са техните добавки. В тях в реалност рядко има плодове. Вместо това плодовият усет се реализира с изкуствени захарни сиропи, прибавят се топинги, овкусители, захар, сладолед, а за похлупак – голямо количество сметана, постоянно гарнирана с още топинг, захарни пръчици, бонбони и други вкусотии. В един подобен шейк може да има до 1000 калории – за мъжете - това е половината количество от храната, от която се нуждаят на ден, за дамите – 2/3.

2. Различни кафета

 Кафетата със сметана и топинг са течна тен Снимка: ANONYM

Кафето е една от най-здравословните и нискокалорични питиета, само че единствено когато е чисто или към него е добавено малко прясно мляко за усет. Тази антиоксидантна бомба може да се трансформира в същинска калорийна бомба. Купувайки си ледено фрапучино, да вземем за пример, не си давате сметка, че приемате голямо количество захар, прикрито зад усет на лешник, подсладено мляко, сметана, гарнирана с шоколад, карамел или каквото и да е по усета ви. В една подсладена напитка с кафе се съдържат към 450 калории.

3. Енергийни питиета

Течна захар на процедура съставляват и енергийните питиета. И до момента в който доста хора считат, че силата идва от таурина, гуараната и кофеина, които се съдържат в тях, постоянно силата след тях се дължи на голямото количество захар. Енергийните питиета са изключително нездравословни освен поради това, а и поради голямото количество стимуланти, които могат да повлияят извънредно отрицателно сърдечното здраве, изключително при подрастващите.

4. Газирани питиета

 Газираните питиета са течна захар

Газираните питиета също съдържат голямо количество захар. Кенче кола (330 мл) съдържа 35 грама захар – или цели 7 лъжици. Представяте ли си да ги изядете едновременно? Всъщност резултатът върху тялото е тъкмо подобен – внезапен скок на равнищата на кръвна захар. Често хората не се лимитират единствено до това количество, което прави потреблението на газирани питиета изключително проблематична.

5. Натурални сокове в кутия

Същото важи и за натуралните сокове в кутия, които се продават в магазина. Те съдържат съвсем никакви плодове и никакви изгоди за здравето. Единствено...захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР