Всички знаем, че при пране в перални по тъмните дрехи

...
Всички знаем, че при пране в перални по тъмните дрехи
Коментари Харесай

Как да перете правилно тъмните дрехи

Всички знаем, че при пране в перални по тъмните облекла постоянно остават бели следи. Освен това с времето цветовете избледняват и, въпреки и здрави, облеклата наподобяват износени и остарели. Все отново има метод да перете тъмните и черните облекла по този начин, че да наподобяват като нови дълго време. Ето какво поучават експертите.
Не перете прекомерно постоянно
Откакто имаме перални, перем облеклата си в действителност постоянно. Но всяко пране поврежда както тъканите, по този начин и цветовете, и това важи за всички облекла. Така че преди да сложите дрехата в коша с мръсното пране, помислете дали тя в действителност има потребност от изпиране, или умерено можете да я облечете още един път.

Сортирайте прането
Отделете светлите от тъмните облекла и ги перете поотделно. Ако ги смесите, светлите ще се оцветят. Освен това тъмните тъкани имат потребност от по-различна грижа, с цел да наподобяват добре.
Температурата
Когато заредите пералнята с тъмни облекла, използвайте стратегия на допустимо най-ниската температура – топлата вода кара цветовете да избледняват. Повечето модерни перални имат подобаващи еко стратегии със студена вода, които са освен икономични, само че и ефикасни.
Препаратът за пране
Използвайте профилирани препарати за черно и мрачно пране, те имат разнообразни от нормалните формули. По опция използвайте течен препарат, който се разтваря по-добре и понижава вероятността за поява на бели петна.

Не се поддавайте на изкушението да напълните догоре отделението с прахуляк за пране. Прочетете упътването на препарата и използвайте допустимо минимум количество от него. В противоположен случай рискувате той да не може да се изплакне добре и облеклата да останат с бели следи, загубвайки естествения си пресен тип.

Ако по облеклата има петна, които би трябвало да третирате авансово, първо изпробвайте препарата на невидимо място.
Зареждането на пералнята
Има две съществени правила при зареждането на пералнята с тъмни облекла. Първо, постоянно обръщайте облеклата наобратно, преди да ги пуснете за пране. Това лишава малко време, само че резултатът в действителност ще Ви хареса – ще се отървете от захабения тип, протриването, замъхването и белите следи. Второ, в никакъв случай не зареждайте пералнята догоре. Така пречите на водата да циркулира и няма да постигнете задоволително положително изплакване.
Сушенето
За предпочитане е да не употребявате сушилня, защото излагането на висока температура постоянно кара облеклата да избледнеят. Не сушете облеклата на директна слънчева светлина, тъй като слънцето също избелва цветовете им. Най-добре е да простирате в стая или перално помещение. Ако въпреки всичко употребявате простир навън, погрижете се да е на сянка или просто сложете на първия ред огромен чаршаф, който да пази облеклата от директните лъчи. Дори и в този случай простирайте облеклата наобратно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР