Всички ученици в общини с повече от 750 болни с

...
Всички ученици в общини с повече от 750 болни с
Коментари Харесай

Всички ученици в общини с над 750 болни на 100 000 учат онлайн от днес

Всички възпитаници в общини с повече от 750 заболели с ковид на 100 000 население се образоват онлайн от четвъртък.

Към момента това са София, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Министърът на образованието проф.Николай Денков пред Нова телевизия заяви, че към тях се прибавят и общини в област Стара Загора.

В сряда от оповестиха, че учениците минават на отдалечено образование.

Просветният министър съобщи, че не може да се вкара зелен документ за учителите незабавно, тъй като това ще докара до спешна обстановка.

„ Не може подобен документ да се вкара от през днешния ден за на следващия ден, тъй като ще останем без учители. Ако има гратисен интервал, тогава това би трябвало да се изговори със обществените сътрудници – синдикати и шефове, тъй че да се разберем какво вършим. Нямаше време за тази комуникация”, сподели проф. Денковпред Нова телевизия.

„ Направихме всичко допустимо да убедим учителите да се имунизират. Ако те и в този момент не го видят – какво да създадем? Пак ще се разболяват и отново няма да има възпитаници в учебните заведения, само че не тъй като министърът е забранил, а тъй като няма да има кой да ги учи”, сподели Денков.

Както и при предходните талази учебните заведения първи бяха затворени. Предвидените ограничения не плануват нищо за учителите. Всичко това става на фона на оповестените планове от служебния кабинет, че учебните заведения ще бъдат затворени последни и ще останат да работят оптимално дълго.

За съпоставяне предходната година учебните заведения бяха затворени на 27 октомври, до момента в който в този момент седмица по-рано за някои общини. Това е единствената разлика по отношение на 2020 година, когато се затваряха всички образователни заведения без значение, че картината е друга в обитаемоте места.

Така за трета поредна година българските деца няма да вървят на учебно заведение, до момента в който тези в Западна Европа останаха затворени единствено по време на първия локдаун.

„ Хората, които желаят да няма ограничения, да не се имунизираме и да си живеем естествения живот – лъжат. Няма такова нещо в света. Свободата пристигна в Англия, Италия, Дания, Испания тогава, когато хората се имунизираха. Тези, които споделят, че свободата идва без ограничения и ваксини, те просто лъжат”, разяснява проф. Денков.

„ Експертите в Министерството на здравеопазването вземат решение кое е най-хубавото. Аз вземам участие в тези полемики единствено с цел да кажа какво е задоволително в просветителната система и какво не. Ако те са решили, че това, което се случва е най-хубавото, аз им вярвам”, добави той.

„ Аз не съм политик, а академик. Вярвам на науката, на медицината. Всичко, което върша, е въз основата на това, което знае медицината. Имаме към този момент образци, че ограниченията, в това число имунизацията и дистанцията, работят. Всичко останало са празни приказки”, добави Денков.

По думите му сега лечебните заведения се пълнят доста бързо и потенциалът им е съвсем напълнен.

„ Нещо би трябвало да се направи. Изборите са или локдаун, или да се върви към зелен документ. Предложението за него е на специалистите от Министерството на здравеопазването, аз им вярвам”, уточни министърът.

Той разяснява и нападението над него от протестиращи.

„ Не мисля, че има нещо изключително забавно. Отивах към МОН, където трябваше да си свърша работата. Ако ме питате за мен каква е тази преживелица – това е случката, в която ми пречеха да си свърша работата”, сподели Денков. И добави: „ Смятам, че тези хора са изключение. Аз съм надълбоко уверен, че българите са миролюбиво настроени”, сподели Денков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР