Всички страни от Балканите пострадаха от т.нар. изтичане на мозъци

...
Всички страни от Балканите пострадаха от т.нар. изтичане на мозъци
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Само при диктатура висококвалифицирани кадри работят за ниско заплащане

Всички страни от Балканите пострадаха от така наречен приключване на мозъци по две аргументи - очистване на поминъка и опцията тази работна мощ да се движи свободно.

Това съобщи президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов по време на конференция на тематика „ Чрез подсилване на обществения разговор към по-успешна европейска интеграция “ в София.

По думите на Манолов висококвалифицирана работна ръка, която да работи за ниско възнаграждение, може да съществува единствено в изискванията на тирания.

Със страните от Западните Балкани имаме общи проблеми, като „ приключването на мозъци “, инфлацията и демографските проблеми и единственият метод за тяхното решение е дискутирането им, съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика проф. Емил Мингов. Според него аргументите за миграцията се коренят в непривлекателното възнаграждение на труда. Той добави, че България се стреми да усъвършенства изискванията, като за 2022 година минималната работна заплата е увеличавана два пъти, а междинната заплата към този момент надвишава 1000 евро. Решаването на въпросите става със обществен разговор, уточни Мингов. По думите му един от методите за решение на демографския проблем е подпомагането на младите фамилии. Заместник-министърът напомни, че България има създадена национална тактика за демографско развиване на популацията “ до 2030 година.

В рамките на полемиката специалисти разискаха миграцията, недостига на работна ръка, инфлацията и повишаването на неравенствата в страните от Балканите.

В конференцията участваха синдикални водачи и специалисти от 10 страни – Република Северна Македония, Черна гора, Албания, Сърбия, Франция, Румъния, Германия, Австрия, Косово и Словения.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР